Land van Ons geeft op de Europese dag van de biodiversiteit het Boerenland een Stem

Ter gelegenheid de Europese dag van de Biodiversiteit op 22 mei geeft Land van Ons het Boerenland letterlijk een Stem. De Big Five van het boerenland: pinksterbloem, kleine vuurvlinder, rode worm, kneu en haas vertellen zelf hoe het met hen gaat. Hoe het met hen gaat is een belangrijke indicatie hoe het gesteld is met de biodiversiteit op boerenland.
 
Pinksterbloem, kleine vuurvlinder, rode worm, kneu en haas aan het woord 
De 5 soorten vertellen wat zij vinden van hun huidige staat, wat ze voor ons doen én wat ze van ons nodig hebben. Zo vertelt de rode worm dat hij een harde werker in de bodem is en deze vruchtbaar maakt, maar zich wel zorgen maakt over de lage grondwaterstand en de pesticiden. De kneu vertelt dat zij zich zelfs zorgen maakt over haar voortbestaan en pleit voor meer kruidenrijke graslanden.
 
Herstel van biodiversiteit: boerenland is de sleutel
Philippe Terheggen, voorzitter Land van Ons: ‘Tweederde van het grondoppervlak van Nederland is agrarische grond. Hier ligt de sleutel tot het herstel van biodiversiteit in ons land. Biologische landbouw met natuurvriendelijke maatregelen als de aanleg van heggen, poelen en kruidenrijke stroken dragen bij aan het biodiversiteitsherstel en het Europese doel van 15% biologische landbouw in 2030.” 
 
Meer soorten planten en dieren én gezonde landbouw
Op de 24 percelen van Land van Ons werken (biologische) boeren en vrijwilligers samen aan herstel van de biodiversiteit. Om te onderbouwen dat biodiversiteit en gezonde landbouw samen kunnen gaan monitoren vrijwilligers samen met organisaties als SOVON diverse soorten. Universiteiten doen onderzoek. Zoals de Leidse Universiteit in het Polderlab. Wageningen Universiteit doet een vergelijkend onderzoek naar de biodiversiteit op Land van Ons percelen met omliggende percelen waar gangbare landbouw plaatsvindt. Uit de waarnemingen en tellingen op de percelen blijken diverse boerensoorten zich langzaam te herstellen of terug te keren. Zo waren er onder andere meer grutto’s.
 
Land van Ons
Land van Ons is een burgercoöperatie en werd vijf jaar geleden opgericht door  Franke Remerie en Jaap Benschop met het doel de biodiversiteit op boerenland te vergroten. Vijf jaar na de oprichting is 350 ha aangekocht en zijn 350 vrijwilligers actief in landschapsbeheer, ecologie, onderzoek, educatie en presentatie. Nog eens 350 vrijwilligers planten heggen en bomen en leggen poelen aan op de percelen. Land van Ons wil tevens een relevante stem zijn in de samenleving door de noodzaak voor landbouwtransitie en biodiversiteitsherstel onder de aandacht te brengen bij politici en beleidsmakers. Onlangs startte Land van Ons het Meldpunt Knelpacht en stelde een pachtnotitie op met aanbevelingen voor een ingrijpende verandering van de huidige pachtpraktijk die belemmerend werkt voor met name biologische boeren. Deze notitie is ook aangeboden aan de Tweede Kamer.
Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Threads

Gerelateerde berichten