De oprichters van Land van Ons

De missie van Land van Ons is een kentering te bewerkstelligen in het uitputten van grond en verdwijnen van plantaardig en dierlijk leven uit ons landschap. Dit doen we vanuit het besef dat ons land en onze grond letterlijk de bodem is onder ons bestaan. En daarmee een tegenwicht en rustpunt is in ons hectische en op economische groei gerichte bestaan.

De visie van Land van Ons is dat het verwerven en daarna behouden van het juridische eigenaarschap van (landbouw) grond een langjarige en daarmee duurzame aanpak is om onze missie te realiseren.

Jaap Benschop (rechts) heeft 8 jaar voor een specialistische dienst van Rijkswaterstaat gewerkt. Daarna is hij overgestapt naar Goudappel Coffeng, een groot verkeerskundig adviesbureau, waarvoor hij de laatste 18 jaar als directeur werkzaam was. In 2017 is hij er mee opgehouden.
Jaap is een gepassioneerd bespeler van het kerkorgel en tevens liefhebber van ongeveer alles wat J.S. Bach heeft gecomponeerd. Maar ook componisten als Louis Vierne, Maurice Duruflé en Arvo Pärt hebben zijn warme belangstelling. Eén avond in de week zit hij in de plaatselijke kroeg als lid van de biljartvereniging. Daar kan dus nog wel wat bij aan activiteit. De keuze was dan ook niet moeilijk toen Franke hem in 2019 benaderde om mee te doen met Land van Ons.

Later moest hij om gezondheidsredenen een stapje terugdoen.

Franke Remerie (links) heeft de laatste 20 jaar vanuit zijn eenmanszaak ZIN Initiatief Kracht als interim-directeur/bestuurder/projecttrekker gewerkt in tal van sectoren. In de 90-er jaren was hij initiatiefnemer van Treintaxi, het eerste grootschalige deeltaxi-systeem in Nederland. Hij was jarenlang directeur van het bedrijf dat de Treintaxi exploiteerde. Franke had zich begin 2020 voorgenomen zich 2 jaar lang voluit te richten op Land van Ons. Dat liep een beetje uit…
Op muziekgebied ligt Franke’s liefde niet echt bij kerkorgels, hoewel Neil Young bij een recent concert in Ziggodome er prachtig op speelde. Dat is meteen een van de muzikanten waar Franke wel van houdt. Verder Bob Dylan, John Hiatt, Tom Waits, Maria Muldaur, Bonnie Raitt. Rauw en doorleefd. In z’n vrije tijd is hij vaak te vinden op het (mini)familielandgoed, waar ook zijn 3 kinderen wonen.

Twee oude rotten

Twee oude rotten dus, die nu met jeugdige overmoed Land van Ons een plek willen geven. Ze doen dit belangeloos en financieren alles voorlopig uit eigen zak. Ze worden gedreven door de ergernis over de onmacht van onze bestuurders om inzake biodiversiteit een langetermijnvisie voor Nederland te formuleren. In plaats daarvan hotsen deze bestuurders van incident naar incident, die vervolgens wegens politiek opportunisme vaak halfslachtig worden aangepakt.
Franke en Jaap vinden dat het evenwicht in onze democratie zoek is en dat we als burgers teveel langs de zijlijn staan. Ze gaan een bijdrage leveren door met Land van Ons burgers te motiveren gezamenlijk landbouwgrond te kopen om vervolgens als eigenaar een stempel te kunnen drukken op het grondgebruik in Nederland.

Vanuit hun beider netwerk doen inmiddels ook anderen mee. Ze leveren deskundigheid, een kritisch oor en enthousiasme. En dat moet ook. Land van Ons is van ons en voor ons. Iedereen die mee wil praten, denken en doen willen we graag uitnodigen Klik op Vacatures om te lezen hoe jij je steentje kan bijdragen.