21,3 + 11,9 = 33,2 ha
Type: veenweide, nu grasland voor beweiding
Aangeschaft: 1-10-2020 en 5-3-2021
Locatie: Oude Ade, Zuid-Holland
Project: PolderLab Vrouwe Venne
Perceelcoördinator: Louis van der Meché
Contact: p.c.oudade@landvanons.nl
(Achtergrondfoto: Kevin en Marvin Groen)
Volg de regeneratieve reis van perceel Oud Ade op Instagram en Facebook!
Maak kennis
Het perceel wordt omringd door molens die het water moesten wegpompen, boerderijen die er hun vee laten grazen en slootjes die aan de zijkanten tekenen van nieuw veen vertonen, maar tegenwoordig netjes worden bijgehouden.
De biodiversiteit van het perceel is de afgelopen decennia steeds magerder geworden.
De rijke veengrond van ons perceel, die vaak nog meters diep gaat en die op zichzelf voldoende energie bevat om veeteelt of verbouwing van bepaalde gewassen te ondersteunen, is op allerhande manieren gestimuleerd om als voedingsbron te dienen voor hoogproductieve veeteelt.
De grond was bijvoorbeeld in 2020 ‘geïnjecteerd’ met drijfmest, een methode van bodemstimulering die de diversiteit en vruchtbaarheid van de bodem doet afnemen.
In plaats daarvan wordt nu het waterpeil verhoogd, waardoor veen niet nog verder indroog.
Het veen wordt in 2022 onderzocht op cultuurhistorische waarde: zie hier.
Benieuwd naar wat er al gaande is of was? Bekijk dan bijvoorbeeld deze video:
Op 12 februari 2022 werd er een plantdag gehouden door de vrijwilligersgroep Oud Ade. Zie soortenlijst. Vrijwilliger Lia van Beek maakte een verslag, waarin ze o.a. deelnemers vraagt naar hun beweegredenen.
Kijk, hier zijn we aan het werk:
Foto met de drone van gebroeders Groen.
Op 27 februari 2022 vond er een winterwandeling plaats, waaraan rond 80 mensen deelnamen. Hieronder wat foto’s:
Zie op deze pagina ook Onderzoek biodiversiteit.
Zie verder ook Oud Ade: een rijke geschiedenis, Dijkreparatie Oud Ade en Ruimtelijke analyse.
Verder doen sinds 2022 ook archeologen mee! Zie Cultuurhistorisch onderzoek Vrouw Venne-polder.
En in mei 2022 was een teler van Koreaanse afkomst bezig. Zie hier.
Bovendien is er een kweker aan de gang met eetbare waterplanten. Zie hier en (d.d. 3-2-2023) deze video.
We gaan cranberries telen: zie hier. En rijst! Luister naar Nieuws & Co d.d. 29 mei 2023.
Zie Diep bodemonderzoek (maart 2023).
Land van Ons gaat een groots tienjarig durend onderzoek uitvoeren met de Leidse Universiteit en de regio Holland Rijnland, dat op 9 september 2021 officieel van start zal gaan.
Dit onderzoek, ‘PolderLab Vrouw Venne’, betreft bodemkwaliteit en diverse gewasteelten, biodiversiteit en koolstofvastlegging, tegengaan van de bodemdaling, recreatie en voedselvoorziening voor omliggende gemeenten.
Zie voor meer uitleg:
– Labjassen uit en regenlaarzen aan: studenten doen onderzoek in de polder, zie ook hier.
– Zaadbank van de Vrouwe Vennepolder
– Ontwikkeling van Vochtig Hooiland
– Geavanceerde technieken gaan herstel biodiversiteit monitoren
– Weidevogels in de Vrouw Vennepolder
– Burgerwetenschap in Oud Ade
– Meetapparatuur voor het Polderlab
– Omics-onderzoek streeft naar duurzaam & leefbaar toekomstperspectief voor polder en boer
Doel is om naast het versterken en verbeteren van de biodiversiteit te komen tot een toekomstvast agrarisch model, rekening houdend met bovengenoemde aspecten.
Deelnemers van Land van Ons hebben mogen genieten van een eerste webinar over het onderzoek naar biodiversiteit en de ideeën van de studenten.
Bij aankoop was er sprake van veeteelt. Daarna zijn studenten van Universiteit Leiden aan de slag gegaan met ‘wilde ideeën’ voor ons perceel. Daar zijn vier teeltmodules uit gekomen waarmee we aan de slag gaan. Bekijk de plannen voor Oud Ade/Polderlab Vrouwe Venne.
Zie ook dit verslag van een bezoek door kandidaten staten- en waterschapsverkiezingen aan Oud Ade, begin maart 2023.
Het gebruik van ons perceel bij Oud Ade is een verhaal apart, het is namelijk het terrein van diverse onderzoeken en experimenten. In samenwerking met Holland Rijnland, het samenwerkingsverband van de gemeenten in deze regio, Naturalis en de Universiteit Leiden opende Land van Ons hier in 2021 het Polderlab. (Zie ook elders op deze webpagina en zie hier.)
Het grote experiment, op het gehele perceel, is het geleidelijk verhogen van het waterpeil. Tot nu toe wordt overal in Europa het waterpeil in veeweidegebieden laag gehouden opdat er koeien kunnen grazen. Dit veroorzaakt echter bodemdaling, indroging van het veen en veel CO2-uitstoot.
Hoe kun je rendabel en duurzaam boeren in een veenweidegebied met een hoger waterpeil. Dat is de grote vraag die de komende jaren wordt onderzocht op het perceel Oud Ade.
Een deel van het perceel wordt gepacht door veehouder Jan van de Poel. In samenwerking met vrijwilligers van Land van Ons wordt hier geëxperimenteerd met regeneratieve stripbegrazing. Op 11 hectare grazen 11 koeien, die iedere dag een nieuw stukje weiland krijgen. Omdat ze maar beperkt ruimte hebben trappen ze hun mest het gras in. Na het grazen wordt het stukje weiland een week of zes met rust gelaten, dit geeft allerlei kruiden de kans om te wortelen, wat weer zorgt voor een extra florerend bodemvoedselweb. De kleine beestjes in de aarde leven ervan op.
Op de rest van het perceel wordt onderzoek gedaan naar toekomstige agrarische verdienmodellen middels diverse experimentele teelten. Zo start Stichting Voedzaam Land met het telen van cranberries en wordt er gewerkt aan het kweken van eetbare waterplanten. Verder is gestart met de teelt van meerjarige voedselgewassen op ruggen en start er binnenkort een tuinderij naar het model van Community Supported Agriculture.