Grootte: 7,7 + 0,6 = 8,3 ha
Type: akker op zandgrond
Aankoop 7,7ha: 31 maart 2020
Akkoord aankoop 0,6ha: 15 april 2021
Locatie: Hooghalen, Drenthe
Perceelcoördinator: Betteke Krantz
Contact: holtesch@landvanons.nl
Volg de regeneratieve reis van perceel Holtesch op Facebook!
25 juli 2022
De Holtesch is 13 ha groot. Daarvan is ruim 8 ha nu eigendom van Land van Ons. We hopen dat in de loop van de tijd we voor elkaar krijgen de andere 4 kleinere perceeltjes, die ook onderdeel van de Holtesch uitmaken, ook te verwerven. Het perceel bestaat deels uit vruchtbare podzolgronden en deels uit vruchtbare hoge zwarte enkeerdgronden, allen bestaand uit leemarm en (zwak) lemig fijn zand. Enkeerdgronden zijn in de volksmond bekend als ‘esgronden’.
De ligging is aan de rand van een bosperceel (SBB Heuvingerzand). Het is gelegen in de zone NNN (Nationaal Natuur Netwerk) en is aangeduid als de zone ‘droge dooradering 2019’. Gesprekken met de provincie over mogelijke subsidie hebben geen resultaat opgeleverd.
Het eerste jaar is het perceel bewerkt en ingezaaid met boekweit, een gewas dat veel bijen en andere insecten aantrekt. De teelt van boekweit is zo goed als verdwenen in Nederland. Dit ‘oude’ gewas brengen we graag weer terug in Nederland. Na de oogst, die najaar 2020 heeft plaatsgevonden, is wintertarwe ingezaaid. En vervolgens is gewerkt met huttentut.
Zie hier voor een reeks foto’s over het verwerken van de huttentut-oogst. En hier voor een filmpje!
Zie ook Beheerplan en Ruimtelijke analyse Hooghalen (aangevuld).
Er is een actieve groep vrijwilligers die zich met de Holtesch bezig houdt. De versoepelingen van covid-maatregelen maakte het mogelijk om op 10 juli eindelijk eens live met alle vrijwilligers bijeen te komen.
Wil je ook actief worden? Stuur een bericht naar vrijwilligers@landvanons.nl.
Zie hier voor een fotoverslag van de Percelenroute 2021 in Holtesch.
Ondanks dat de nieuwe houtwal goed is aangeslagen, was het nodig om eind november 2021 uitgevallen boompjes te vervangen (inboeten). Hier verslag.
Mei 2022 werd weer boekweit gezaaid. Hier een video als impressie. (Productie perceelteam Holtesch Hooghalen. Videografie Ron Thijsen.)
De strokenteelt is goed te zien. De boekweit wordt gezaaid tussen de al opkomende tarwe en huttentut.
Zie over strokenteelt e.d. ook deze podcast (november 2022).
Biologisch-dynamische legkippenboer Kees Sijbenga gaat in de aankomende 2 groeiseizoenen ons land bewerken. Zijn wijze van boeren lijkt het beste aan te sluiten met onze doelstellingen voor herstel van biodiversiteit. Kees Sijbenga heeft een gemengd bedrijf met 3.000 legkippen, diverse akkergewassen en nog teelt van planten. Hij had al een aantal jaren een biologisch bedrijf, maar recent heeft hij ook de stap naar biodynamisch gemaakt.
Behalve de gewassen waar hij nu mee bezig is heeft hij ook vergaande plannen voor teelt van paddenstoelen op stro van eigen teelt. In de combinatie met zijn kippen kan hij een gesloten systeem maken: graangewas – stro – paddenstoelen – kippen – akker. Bekijk hier het filmpje over Kees.
Zie ook Over boekweit, bewustwording en boer zijn, interview met Kees Sijbenga.
Het huidige gebruik is grasland en akkerbouwland. De grond is voor alle teelten geschikt.
In 2020 hebben we het terrein voor het eerst ingezaaid met boekweit en de oogst is inmiddels gedaan en heeft mede geleid tot het aanbieden van boekweitpakketten in de webshop.
Boekweit verdraagt zichzelf goed, dus het kan wel een paar keer na elkaar geteeld worden, maar vervolgens hoort het eigenlijk ingepast te worden in een vruchtwisseling. In Westerwolde (voorbeeldlocatie) is het onderdeel van een 6 á 8 jarige vruchtwisseling, met rogge, zomergraan (haver, gerst), gras-klaver, hennep en lupine of stamslabonen. Kees Sijbenga in Hooghalen werkt in strokenteelt, met veel mengsel van granen en vlinderbloemigen (lupine, veldbonen). Daar past de boekweit ook heel goed in. Strokenteelt is een techniek binnen biologische landbouw waarmee een habitat gecreëerd wordt voor veel natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Een dergelijke aanpak op het perceel van Land van Ons in Hooghalen, met ook steeds terugkerende teelt van boekweit, zou qua aantal en diversiteit aan insecten en daarmee ook vogels van grote waarde zijn. Het is ook de bedoeling om daar komend jaar mee te starten.
Op het ‘paardenweitje’, deel van de Holtesch worden in 2022 gewassen geteeld: het wordt dus akkerland.
Kijk hier voor een indruk.
Er wordt ook onderzoek gedaan. Zie hier voor een verslag uit juli 2022 door Ties Temming.
De belangrijkste redenen om hier boekweit en sinds kort ook huttentut te telen is dat het gewas bekend staat als een belangrijke nectarleverancier, onder andere voor de wilde bij. Boekweit geldt – net als granen – als een rustgewas voor de bodem. Er wordt weinig van de bodem gevraagd qua nutriënten. Het werkt structuurverbeterend door zijn goede beworteling. Er zijn geen zware machines nodig, behalve misschien de combine bij het dorsen, maar dat is in een droge periode waarin de bodem relatief weinig te lijden heeft van de machines. Doordat het een andere familie (duizendknoopfamilie ) is, zorgt het voor diversiteit waarin andere bodemorganismen goed gedijen. Het heeft een goede bodembedekking in de (hete) zomermaanden, waardoor de bodem en het bodemleven beschermt is. Doordat alleen de korrel afgevoerd wordt, is de bijdrage aan de organische stof balans positief. Er blijft aardig wat ‘te eten’ achter voor het bodemleven.
Het perceel ligt ten noorden van Zwiggelterweg 1, 9414 TN Hooghalen (breedtegraad 52,91 lengtegraad 6,54)
Wil je de omgeving verkennen? Bekijk dan de fietsroute die wij hebben samengesteld!