Boekweitgrutten, huttentutolie en meer

december 2021

De (voedsel)gewassen die op onze percelen biodiversiteit bevorderen zijn soms nog onbekend. Om dat te veranderen stimuleert Land van Ons het (her)ontdekken van afzetmogelijkheden. Daarom steken we tijd en geld in productontwikkeling en het vermarkten van de geoogste gewassen. Hieronder de laatste ontwikkelingen.

Oogst 2021: grutten en meer

De oogst van 2021 wordt verwerkt en zal de aankomende tijd beschikbaar komen. In Onnen is er boekweit geteeld met een prachtige opbrengst. Het goede nieuws is dat we samen met Peter Brul een Nederlandse pelmolen hebben weten te vinden. In Noord-Holland is een bedrijf dat 3 jaar geleden voor het laatst wat boekweit had gepeld en voor de hoeveelheden van de Groningse boeren en Land van Ons is de machinerie weer van stal gehaald.

Oftewel: in 2022 zal er boekweit te koop zijn van onze eigen akker, in Nederland gepeld. Er zullen ook boekweitgrutten beschikbaar komen en we zijn aan het onderzoeken of vlokken en kasha tot de mogelijkheden behoort.
Er wordt ons regelmatig gevraagd of we ook boekweitzaad aanbieden, grotere hoeveelheden voor in de tuin. Dat gaat ook gebeuren, begin volgend jaar, ruim op tijd om in mei de boekweit te zaaien. Houd vanaf eind januari de webshop in de gaten.

Op de Holtesch is er in strokenteelt lupine, baktarwe en huttentut geteeld. De huttentut is door koude persing een prachtige olie geworden, die nu in beperkte hoeveelheid te koop is. De baktarwe wordt door de Korenmolen van Joeswert vermalen tot volkorenmeel. Een deel van de tarwe is gekocht door Joeswert, een ander deel gebruiken we voor onze eigen boekweitcrackers, die voor 40% uit boekweitmeel bestaat en voor 60% uit volkorenmeel. Ook zullen we dit volkorenmeel gebruiken voor een nieuwe pannenkoekmix. Vanaf volgend jaar zullen dus zowel de boekweitcrackers als de pannenkoekmix voor 100% uit ingrediënten van Land van Ons bestaan, een prachtige mijlpaal voor onze organisatie.

De lupine staat nog in opslag bij boer Kees. We zijn de kwaliteit aan het onderzoeken en afhankelijk van de uitkomst gaan we bepalen of de lupine voor menselijke of dierlijke consumptie gebruikt kan worden. We zijn ook in gesprek met andere voorlopers die lupine op de kaart willen zetten in Nederland en verwachten eind volgend jaar zeker lupine producten voor eigen consumptie te hebben.

We blijven dus nieuwe producten ontwikkelen en gaan door met heerlijke (boekweit)producten die vanaf januari/februari voor 100% van onze eigen akkers afkomstig zullen zijn.

Slecht slapen?

Een goed hoofdkussen is essentieel voor een fijne nachtrust. Een kussen gevuld met boekweitdoppen blijkt een heerlijk kussen op te leveren. De doppen stimuleren een goede slaaphouding en verlichten nek- en schouderklachten. Kijk maar eens op boekweitkussen.com of lagripro.com, twee bedrijven die al jaren boekweitkussens verkopen. We hebben de boekweitdoppen verpakt in zakken van 3 kg, ruim voldoende om een groot kussen mee te vullen. Even zelf een kussensloop vullen, dichtnaaien en je hebt een extra troef in handen voor een goede nachtrust.

We hebben nog een aantal zakken met boekweitdoppen over van de oogst van 2020, maar zullen ook een deel van de oogst van 2021 beschikbaar maken voor deze kussens. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze natuurlijke en prettige manier van slapen, hebben we een aanbieding gemaakt waarbij je nu 3 kg krijgt, voldoende voor één kussen, voor maar €19,95 inclusief verzendkosten.

Kijk snel in de webshop en slaap lekker!

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten