Burgers en Zeeuws boerenbedrijf slaan de handen ineen voor landbouw mét natuur

januari 2023

Unieke samenwerking tussen Land van Ons en Biodynamisch Landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen

De burgercoöperatie Land van Ons en Biodynamisch Landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen gaan een unieke samenwerking aan. Land van Ons koopt daarvoor 11 ha landbouwgrond van het bedrijf in Kruiningen. De aankoop is onderdeel van een intensieve samenwerking die voor het gehele bedrijf (135 ha) een verbetering van de biodiversiteit en het landschap moet gaan betekenen.

De kern van de samenwerking is dat partijen laten zien hoe je een boerenbedrijf omvormt tot een bedrijf waar optimaal rekening is gehouden met biodiversiteit en landschapskwaliteit en waarop het, ook economisch gezien, goed boeren is.
De samenwerking start met gedegen onderzoek naar verbetering van de biodiversiteit in en rondom het bedrijf. Onderzocht wordt onder meer het ontwikkelen van een voedselbos en de verbetering van de biodiversiteit in de sloten rondom de akkers. De Zeeuwse grond leent zich namelijk ook voor de teelt van nieuwe gewassen zoals bessen of noten.

Uit het onderzoek volgt een beheerplan en een plan voor mogelijke herinrichting van sommige onderdelen. Een van de wensen van Land van Ons is bijvoorbeeld de aanleg van notenlanen.

Beide organisaties zijn zich bewust dat zo’n ingrijpende transitie op de langere termijn enkel houdbaar is wanneer op de boerderij voldoende geld wordt verdiend. Daarvoor is het nodig dat de biologische producten voor een grotere groep consumenten bereikbaar zijn. Er is een gezamenlijke ambitie om middels een doelmatige korte keten dit verwezenlijken. Dat is een tweede pijler onder de overeenkomst.

Biodynamisch Landbouwbedrijf Meulwaeter is een familiebedrijf (familie van Hootegem) dat sinds 1860 in Kruiningen aan landbouw doet. Altijd vanuit een voortrekkersrol in de gemeenschap en sector en met het besef voor samenhang en continuïteit.

De Grote Verleiding is een webwinkel en bezorgdienst van biologische levensmiddelen. In 2005 is deze inmiddels bekende winkel opgericht uit onvrede over het schamele aanbod aan biologische producten voor consumenten en bedrijven in de regio.

Voor Land van Ons en Biodynamisch Landbouwbedrijf Meulwaeter wordt deze samenwerking een voorbeeld van hoe het wel kan: een landbouwbedrijf waarbij biodiversiteit, landschap, betrokken samenleving én rendabele landbouw hand in hand gaan.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten