Grootte: 4,0 ha
Type: weidegrond voor beweiding Maas-Rijn-IJsselvee
Aangeschaft: oktober 2020
Locatie: Lettele, Overijssel
Het perceel is een weideperceel ten westen van Lettele, gemeente Deventer. Het is de bedoeling een aantal landschapsstructuren terug te brengen op het perceel. Hiermee is gestart in januari 2021.
Beplanting
In samenwerking met onder andere Landschap Overijssel is er gewerkt aan een beplantingsplan. Langs het perceel is over een lengte van een paar honderd meter een nieuwe haag en een houtsingel aangeplant (januari 2021). In 2022 staat gepland om met wederom leden uit de buurt bomen aan te planten. Het gaat nu om één of enkele solitaire bomen en een bosje tussen het perceel en het aanpalende huis.
De bedoeling is om de oever van de Lettelerleide, die de zuidelijke begrenzing van het perceel vormt, natuurvriendelijker te maken. Er is hierover contact met het Waterschap. Als aanzet zijn er langs de oever knotwilgen aangeplant.
Er wordt nog een poel gegraven op het perceel om het meer plasdras te maken. De plek hiervoor zal in overleg met vrijwilligers van het KNNV uitgezocht worden. Zij hebben namelijk tijdens de inventarisatie van kruiden in 2021 een moerasplantje gevonden. Dit plantje duidt op kwelwater, een geschikte plek voor een poel. De aanleg staat gepland voor 2022 en wordt uitgevoerd door een loonwerker.
Zie ook Ruimtelijke analyse en Beheerplan 2022.
Zie artikel ‘Land van ons herstelt biodiversiteit platteland‘ in Natura 2021-4.
Rick en Arjuna Huis in ’t Veld van Melkbrouwerij zijn de huidige pachters. Lees en luister en meer over onze grond en haar beheerder:
– Artikel over de Melkbrouwerij
– Podcast over de Melkbrouwerij, gemaakt door Natuurmonumenten
Het gaat om weidegrond waar Maas-Rijn-IJssel-koeien grazen, een oud dubbeldoelras voor zowel melk als vlees. Door het perceel van Land van Ons hebben de koeien van de Melkbrouwerij meer ruimte gekregen.
De houtsingel, hagen, knotwilgen, overige beplanting en poel zorgen voor meer leefruimte voor flora fauna. Een vrijwilliger van de Vlinderstichting monitort vanaf het voorjaar 2021 eens per week het perceel.
Zie hier voor haar eerste verslag.