Bakkeveen
Kenmerken
Grootte: 33,8 hectare
Type: divers, zowel akker als weiland
Aankoopdatum: 4 november 2022
Waar we aan werken
Eind 2022 kocht Land van Ons zo’n 34 hectare landbouwgrond van de biologische melkveehouder Geert Rozema. De percelen zijn prachtig gelegen in een toeristisch gebied op de grens van Friesland, Drenthe en Groningen. Het gebied kenmerkt zich door een afwisseling van landbouw met natuur: bossen, vennetjes en heide.
De percelen liggen tussen de dorpen Wijnjewoude, Bakkeveen en Waskemeer in de gemeente Opsterland. Ze grenzen aan verschillende natuurgebieden: de Duurswouderheide, ’t oude Bosch en richting Bakkeveen Landgoed de Slotplaats.
De percelen liggen ook in een halve ring rondom vakantiepark de Ikeleane. Bakkeveen is een toeristisch dorp, waardoor recreatie in deze omgeving een belangrijke rol speelt. Aan de zuidoostzijde loopt een fietspad langs de percelen, ‘t Hepkemapaad.
Na aankoop van de percelen is het melkvee verkocht, een derde van de percelen is grasland gebleven voor een kleine kudde brandrode runderen, een zeldzaam Nederlands ras. Brandrode runderen zijn functioneel en duurzaam. Ze zijn sterk en sober en zeer geschikt voor natuurbegrazing. In de winterperiode brengen ze hun tijd deels door in de stal, die is omgevormd naar potstal, wat weer zeer goede vaste stalmest oplevert voor het land.
Onze percelen zijn goed te zien vanaf het fietspad Hepkemapaad, tussen de Biskopsreed en de Nijefeansterwei.
Onze boer

Perceel Bakkeveen wordt gepacht door boer Geert Rozema – inderdaad: de boer van wie wij de grond hebben aangekocht. Hij boerde al biologisch en blijft dat doen, maar met extra aandacht voor biodiversiteit.
Teelt
Een groot deel van de percelen is omgezet naar akkerbouw. De afgelopen twee jaar is er geëxperimenteerd met verschillende gewassen zoals erwten, boekweit, gerst en tarwe. Bij de gewaskeuze is rekening gehouden met de waarde voor de biodiversiteit. Helaas bleek door weersomstandigheden en de grote onkruiddruk op deze zandgrond, dat dit erg arbeidsintensief was met een zeer tegenvallend resultaat.
In 2025 gooien we het over een andere boeg: een deel van de akkerpercelen wordt weer natuurrijk grasland en de pachter neemt deel aan een aantal beheerpakketten van ELAN, het agrarisch natuurcollectief in deze regio. Dat betekent natuurinclusief boeren waar een vergoeding tegenover staat. Win win: voor de boer en de biodiversiteit. Er komen o.a. een bloemblok en een wintervoedselakker voor vogels.
Landschapselementen voor biodiversiteit
In het voorjaar van 2024 zijn we gestart met de aanplant van inheemse bomen en struiken langs een perceelrand tussen de al aanwezige elzen. We hebben hier wilg, vlier, sleedoorn, lijsterbes, Gelderse roos en wilde kamperfoelie aangeplant. Deze hebben we zelf geoogst op een locatie waar een overschot was en waar ze geen kans op groei hadden, via Meerbomennu.
In maart 2025 gingen met vereende krachten van perceelteam en boer Geert nog eens ruim 400 inheemse struiken en heesters de grond in. Samen gaan ze uitgroeien tot een weelderige struweelrand langs het perceel.
Vroeger waren er in het boerenland veel heggen en struweelranden te vinden. Deze begroeiing bood beschutting, voeding en nestplaatsen aan vele insecten, vogels en kleine zoogdieren. Toen de landbouw steeds efficiënter werd ingericht, verdwenen deze waardevolle landschapselementen. Met – zoals we nu inmiddels weten – een dramatisch verlies aan biodiversiteit tot gevolg.
Gelukkig kunnen we daar iets aan doen! Landschapsbeheer Friesland wil met het project Herstel Agrarisch Cultuurlandschap de biodiversiteit terugbrengen op het boerenland. Precies waar wij ons als Land van Ons ook voor inzetten. In het kader van dit project stelden zij dit plantgoed beschikbaar. In april wordt daarnaast ook nog een akkerrand met bloemen ingezaaid.
Perceelteam
Een enthousiast perceelteam werkt samen met de boer aan de biodiversiteit op de percelen. Er zijn waardevolle samenwerkingen ontstaan met andere organisaties en daardoor zijn al meerdere mooie projecten gerealiseerd.
Voor de monitoring van de biodiversiteit volgen we een vast programma, zo meten we de aanwezigheid van bestuivers, vogels, wormen en planten. Voor het herkennen van vogels krijgen we hulp van een vogelkenner van de lokale natuurvereniging. Onze fotografen leggen met behulp van drones elk kwartaal de veranderingen in het landschap vast.
Op Facebook en Instagram zijn onze activiteiten te volgen.
Locatie
Contact
Perceelcoördinator: Gerrit Elsenga en Japke Weij
E-mailadres: bakkeveen@landvanons.nl