Volop werk op de Holtesch

Er is weer veel gebeurd op de Holtesch sinds het planten van de houtwal vorige maand. Heel blij zijn we met het nieuws van de aankoop van één van de naastliggende perceeltjes. De overdracht wordt eind april verwacht. Dit nieuwe perceel wordt dit jaar nog met rust gelaten. Volgend jaar zal ‘onze boer’, Kees Sijbenga, het gaan bewerken net zoals hij nu met het eerste perceel al doet.

Kees heeft dit seizoen al weer veel werk verzet. De wintertarwe en de laatste resten van het boekweit zijn ondergewerkt. Ook de maaiselhopen van Staatsbosbeheer werden verspreid en ondergewerkt en het land werd bekalkt. Er ging bijna geen dag voorbij of er kwamen foto’s of video’s van Kees binnen via de nieuwsapp. Weer of geen weer en met een gezellig muziekje erbij werd het land met de tractor bewerkt. De grond ligt nu klaar om in te zaaien, het wachten is op de juiste weersomstandigheden. Dit jaar wordt er in stroken Blauwe Lupines, Huttentut en Baktarwe gezaaid. Strokenteelt is goed voor de biodiversiteit en vermindert het risico’s op ziektes bij de verschillende gewassen.

Landschapselementen

Maar Kees is niet alleen bezig geweest met het voorbewerken van de grond, hij heeft ook belangrijke landschapselementen aangebracht. Zo zijn de voorbereidingen getroffen voor het aanleggen van een keverbank: een lange verhoogde strook van een paar meter breed die straks wordt ingezaaid met een gras-en-kruidenmengel. Een leefgebied voor insecten en een voedselbron en schuilplaats voor vogels en andere dieren. En er is een zandpad aangelegd zodat er een verbinding ontstaat met het bos van Staatsbosbeheer. Wandelaars kunnen deze zomer genieten van de mooie natuur die de Holtesch te bieden heeft.

Vrijwilligers

 

Maar niet alleen Kees was actief, ook Gerrit Jan en onze nieuwe fotograaf Ron Thijsen. Diverse keren kwamen zij naar de es om foto’s te maken. En Gerrit Jan verraste ons met een bijenhotel, door hem zelf gemaakt en gemonteerd op een beschutte, zonnige plaats. Het enthousiasme van team Holtesch is groot!

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten