Perceeldag Holtesch 2021

“Huttentut? Nog nooit van gehoord!” Dit was de reactie van velen, inclusief de vrijwilligers!

Image

Na deze dag op de Holtesch was dat anders… Inmiddels kijken we uit naar de flesjes huttentut-olie in de webshop!

Na de nodige voorbereidingen van het vrijwilligersteam én de boer was het dan zo ver: de perceeldag voor de Holtesch kon van start!

We hebben deze dag circa 70 bezoekers ontvangen die, gespreid over de middag, de Holtesch vandaag eens met eigen ogen hebben kunnen aanschouwen. De bezoekers kwamen deels uit Hooghalen en waren deels deelnemers van Land van Ons. Het vrijwilligersteam bestond uit 9 mensen.

Wat viel er te beleven bij de Holtesch? Er werden heerlijke boekweitproducten verkocht, uiteraard gemaakt van zelfverbouwde boekweit. Hierbij kan worden gedacht aan crackers, honing, pannenkoekenmeel en diverse koekjes. Voor dit lekkers was de belangstelling groot! Over de es was een route uitgezet naar enkele locaties waar sprekers verschillende aspecten van de Holtesch belichtten. Albert Kool (vrijwilliger en educatief medewerker Drents Museum) heeft het gehad over de geschiedenis van de Esch.

 

Image

Han Duyverman in actie

Han Duyverman (vrijwilliger en voormalig natuurbeheerder) sprak over het beheer ervan en wie anders dan onze eigen boer Kees Sijbenga heeft ons kunnen vertellen over het bewerken van de es?! Kees heeft onder andere uitgelegd waarom huttentut een mooi gewas is om te verbouwen…, waarvan we nu geheel overtuigd zijn!

 

Image

Kees Sijbenga in actie

Een mooie impressie van dit alles is gemaakt door onze vrijwilliger-fotograaf Ron Thijsen. Mijn partner en ik zijn nieuwe vrijwilligers bij Land van Ons; deelnemers waren we al langer. Net een week voor de perceeldag zijn we aangehaakt bij het Holtesch-vrijwilligersteam en konden we meteen aan de slag. Handen uit de mouwen, andere mensen leren kennen en ook veel nieuwe informatie opgedaan. Erg leuk!

Voor mij was het erg inspirerend te zien hoe enthousiast iedereen was. Zowel de sprekers en de andere vrijwilligers alsook de bezoekers: de sfeer was uitstekend en dynamisch! Enkele bezoekers zijn zelfs de hele middag gebleven en hebben uitgebreid gesproken en kennis uitgewisseld met anderen van zowel van het vrijwilligersteam als van de bezoekers.

Het is voor ons belangrijk om zelf concreet iets te kunnen bijdragen. Vrij snel na de perceeldag was daar een mooie gelegenheid voor: melde trekken! Op de aangelegde keverbank (op de es) groeide erg veel melde. Op zich een prima plant, eetbaar zelfs, alleen verdrukte de melde hier de ingezaaide bloemen die voor de insecten bedoeld waren. De melde moest het veld ruimen – heel letterlijk. Mijn partner heeft samen met andere vrijwilligers hier de schouders onder gezet en enkele uren later was de keverbank weer meldevrij! Hoera! Voor mij was het een waardevolle dag; heerlijk zo veel betrokken mensen op de Holtesch bij elkaar te zien!

Els Tan

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten