Perceeldag Lettele 2021

Na de aankoop en de verpachting van het perceel te Lettele is er door een flink aantal deelnemers van Land van Ons veel werk verzet op het perceel. Zo werden er eind januari een haag langs de straat, een bomensingel aan de rand van het perceel en langs de wetering aangebracht en een flink aantal knotwilgen geplant en sindsdien onderhouden.

Op de percelendag waren naast vrijwilligers van Land van Ons ook vrijwilligers van de Vlinderstichting, KNNV/ IVN Deventer en De Waag (Amsterdam) aanwezig. De vlinderstichting inventariseert wekelijks de vlinderstand en vrijwilligers van KNNV/IVN hebben de aanwezige kruiden in kaart gebracht. De organisatie Waag heeft dit voorjaar in samenwerking met deelnemers van Land van Ons een wandeling met vragen uitgezet, die vanuit Lettele langs het perceel en de boerderij van ‘onze’ pachtboer loopt. Ook de pachtboer en de vrouw die de zuivel op de boerderij verwerkt, waren betrokken. De voorbereiding van deze dag verliep geheel digitaal, met een zevental vrijwilligers werd naar ons idee een mooie dag voorbereid.

Image

De boer geeft uitleg.

Het was een leuke dag met naast de wandeling van Waag, activiteiten op het perceel en op de boerderij van onze pachtboer. De dag zelf begon wat rommelig omdat we nog met de voorbereidingen bezig waren toen de eerste bezoekers al aankwamen. Rond de 140 deelnemers hadden doorgegeven langs te willen komen, uiteindelijk zijn er rond de 100 op het perceel en/of boerderij geweest.

Een flink aantal heeft de wandelroute gelopen. Helaas was een deel van het schouwpad aan de wetering overwoekerd door brandnetels, niet zo fijn om doorheen te wandelen. Meerderen, waaronder een 79- en een 83-jarige, zijn over het hek naar het aangrenzende weiland geklommen om hun weg te continueren.

Op het perceel en de boerderij was de opzet van de open dag informeel: loop en kijk rond, sluit aan bij de vrijwilligers en ga het gesprek met elkaar aan. Dat lukte aardig, maar niet voor iedereen was deze opzet duidelijk. Het werken met een gastheer/vrouw bij de ingang van beide plekken is voor een volgende percelendag een aandachtspunt. Maar de gesprekken die zijn geweest, zijn goed bevallen. Zowel door de bezoekers als voor de vrijwilligers, voor wie het ook allemaal een uitdaging was. Want soms was het best stressen: leuk een pinapparaat, maar hoe zat het ook al weer, gelukkig was er een andere vrijwilliger aanwezig met ervaring.

Uit de reacties, die door bezoekers werden gegeven, blijkt wel dat ons idee van ‘een mooie dag’ uitgekomen is. En bloemlezing uit de reacties;

 • Zeer genoeglijk bezoek, goede uitleg over de bodemgewassen en alles wat groeit en bloeit op zo’n gezonder grasland dan die felgroene ernaast!
 • Veel humor alom en ik heb me dan ook prima vermaakt!
 • Een heel deskundige begeleiding bij het bezoek aan het perceel waarbij veel vragen konden worden gesteld.
 • Bijzonder om nu in echt contact te komen met waar het ons echt om gaat: de grond. Na zoveel informatie per mail.
 • Echt superleuk om het land te zien, de mensen te spreken, de informatie te krijgen, enz.
 • We zijn gelopen naar de Melkbrouwerij en daar was veel informatie te halen en veel te zien.
 • Leuk die lekkere koffie in de stal, wat onorthodox, maar wel passend bij LvO.
 • De zuivelverkoop was heel leuk,.
 • Informatief ook hoe de boer het bedrijf aan het omschakelen is.
 • Wij hebben ervan genoten. Het zoontje van de boer nam ons op sleeptouw door het hele bedrijf. Enthousiast en bevlogen heeft hij ons alles laten zien. Toen ik vroeg of hij de kalfjes ook namen had gegeven antwoordde hij: ja hoor,… ze heten lieve kalfjes.
 • Ik vond het leuk om ‘live’ aanwezig te kunnen zijn op een perceel en daar mensen te ontmoeten.
 • Wij hebben genoten van de open dag. Ook doordat wij leuke gesprekken hadden met mensen daar.


Al met al kijken wij vanuit Lettele en omgeving terug op een goede percelendag van Land van Ons, dit keer vooral voor de deelnemers, wie weet de volgende keer ook voor anderen.

Al naar gelang de vragen die gesteld werden, vertelde de boer over zijn werkwijze. Discussies gingen o.a. over veganistisch leven, potstalmest en zijn kalveren beleid volgden.

Vanuit de entree naar het perceel direct zicht op de geplante wilgen en de aanwezige vrijwilligers waren duidelijk zichtbaar in hun gele hesjes. Vragen over de plannen van Land van Ons met het perceel werden beantwoord, en er was informatie over aanwezige kruiden en vlinders.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten