Perceelteam Halsteren gaat aan de slag

 

Hoe gaat het met ons nieuwe perceel op de rand van de ‘Brabantse Wal’ in Halsteren? Wel, het belooft een dynamisch avontuur te worden, waar we veel nieuwe ervaringen mee opdoen.

Het perceel is verpacht aan maatschap ‘de Kromme Lepel’, de biologisch-dynamische tuinderij van Peet en Elza de Krom. Deze groentekwekerij met zelfbedienings-boerderijwinkel heeft een sterk lokaal netwerk, een ‘community’ van betrokken klanten en vrijwilligers.

Het grootste, lager gelegen deel van de ruim 7 hectare is na verloop van tijd bestemd voor groenteteelt, als uitbreiding van de Kromme Lepel. Dit deel was oorspronkelijk moerassig en was tot voor kort in gebruik als paardenweide. De bodem lijkt op veel plaatsen behoorlijk ingeklonken, die moet eerst herstellen: met een lossere ondergrond en een beter bodemleven. Daarvoor voeren we een 5-jaren plan uit met opeenvolgende groenbemesters, speciaal samengesteld om deze twee doelen te bereiken, afgewisseld met granen.

Een kleiner deel van het perceel bestaat uit een helling, een overblijfsel van oude rivierduinen op wat eens de oostelijke oever van de Schelde was. Dit deel lijkt al een interessante biodiversiteit te hebben. We zetten daarop het bestaande gebruik (paardenweide) nog een jaar voort om eerst een gedegen inventaris van de aanwezige flora en fauna te maken. Vervolgens besluiten hoe we dit perceel gaan exploiteren.

We zijn bezig met de vorming van een vrijwilligersteam. Dat team gaat een gedetailleerd beheerplan uitwerken en de biodiversiteitsontwikkeling monitoren. Afgelopen weekend was de eerste bijeenkomst. De verwachting is dat ook een aantal vrijwilligers uit de Kromme Lepel-community zich gaat aansluiten.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten