29 juni 2022: overdracht met mooi weer.
In 2023 wordt ook het eigendom van het kwekerijgedeelte van het perceel (3,6 ha) en van de loods overgedragen. In 2024 volgt dan tenslotte het woonhuis.
In juli tot en met oktober 2022 gaan we het bollenperceel inzaaien met een rustgewas, we gaan een perceelteam samenstellen en een pachter zoeken. Zoals bij elk nieuw perceel staan bodemanalyse en nulmetingen van aanwezige flora en fauna als eerste activiteiten op de planning.
Op 3 september 2022 vond de eerste Open Dag plaats. Hier verslag.
En hier presenteerde zich november 2022 het perceelteam:
Van links naar rechts Jan Peters, Ria Zonneveld, Sabine Velders, Eddo Velders, Marieke Heikens en Oswald Lagendijk.
Oswald Lagendijk is planoloog en maakt foto’s. Sabine Velders draagt kennis over biodynamische landbouw en waakt over de biodiversiteit. Ria Zonneveld coördineert samen met Marieke Heikens het perceelteam. Jan Peters maakt foto’s. Eddo Velders verzorgt de communicatie. Hij schrijft voor lokale kranten en verzorgt de berichten op sociale media.
Op 12 november 2022 kwam het Land van Ons-team Beheer en ontwikkeling langs om met het perceelteam vervolgstappen te bespreken.
Het perceel ligt in een groene omgeving, met oude bomenrijke landgoederen aan de noord- en westzijde. Naar het oosten toe strekken zich veenweiden uit behorend tot het landgoed Duivenvoorde. Aan de zuidzijde bevindt zich een woonwijk (huizen).
Concreet gaat het om het perceel van de Handelskwekerij Griffioen aan de Rijksstraatweg 601 (N44) in Wassenaar. Het perceel grenst aan de noordzijde aan landgoed de Horsten van het koninklijk huis. Aan de zuidzijde van het perceel staan woonhuizen, aan de westzijde ligt de Rijksstraatweg en aan de oostzijde het veenweidegebied, met als eigenaar Stichting kasteel Duivenvoorde.
In de Landscoop van april schreven we al een stukje over dit bijzondere perceel: Het is niet groot (6.9 ha), maar het is een perceel waar al jaren lang ‘gedoe’ over is. Waar gaat het om?
Lees er alles over in dit document
In juli 2022 wordt op het bollenperceel van 2,9 ha een groenbemester gezaaid om de bodem te verbeteren, insecten wat bloeiends te bieden, te voorkomen dat onkruid te welig gaat tieren en het stof van het land de sloten inwaait. De grond krijgt twee of drie jaar rust, en SKAL-certificering wordt aangevraagd.
Daarna is het de bedoeling opnieuw bollen te gaan telen, maar dit keer biologische. Voor het kwekerij-gedeelte zijn de plannen minder concreet, een van de ideeën is er een stadstuinderij ofwel CSA (Community Supported Agriculture) te starten. Suggesties zijn welkom!
Nog niet bekend – we zoeken een pachter die geinteresseerd is in biologische bollenteelt.