Ede
Kenmerken
Grootte: 9,25 hectare
Aankoopdatum: 23 januari 2023
Waar we aan werken
Sinds de burgercoöperatie Land van Ons dit perceel van ruim 9 hectare in 2023 heeft aangekocht wordt het land op een biologische manier bewerkt en worden gewassen geteeld die horen bij deze streek, zoals graan.
Graanteelt op dit deel van de Veluwe gaat al duizenden jaren terug. Met name soorten als emmer en spelt worden hier al lang verbouwd maar ook traditionele Veluwse kruiprogge, grijze boekweit en zomergerst zijn bekend.
In ons eerste jaar met deze granen zagen we al dat met name de rogge zich op de arme zandgrond heel goed thuis voelt. Robuuster, beter bestand tegen de droogte en regen. Waar op andere percelen de moderne varianten, veredeld op maximale korrel en minder massa in de stengel, gingen liggen stond onze rogge nog fier.
Om een gezonde leefomgeving voor insecten, reptielen, vogels en zoogdieren te creëren, worden langs en op het perceel inheemse soorten aangeplant die de komende jaren nieuwe landschapselementen zullen vormen. Als eerste komt er een struweelhaag met soorten als meidoorn, wegedoorn, haagbeuk, boswilg, vuilboom, lijsterbes, Gelderse roos, hondsroos, vlier, wilde appel, mispel en veldesdoorn.
Door structuur en diverse beplanting ontstaat meer ruimte voor biodiversiteit en zullen meer planten- en diersoorten zich thuis gaan voelen.
Onze boer
Perceel Ede wordt gepacht door Marcel van Silfhout.
In 2017 is Marcel gestart met het verbouwen van diverse historische graansoorten, ook wel oergranen. Je kunt hierbij denken aan Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge.
Medio 2019 ontstond uit zijn inspanningen GraanGeluk, een stichting die als doel heeft akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood, natuurbier en diverse pastasoorten. Al dit lekkers is te koop via Bakkerista.
Teelt
Op het perceel staan afwisselend in brede stroken Boekweit, Rogge, Tarwe, Haver of andere streekgranen die passen in de traditie en ecologie van deze omgeving.
Onze pachter Graangeluk gaat terug naar de collecties van de zaadbanken en test kandidaten voorafgaand aan de echte teelt. Het Openluchtmuseum Arnhem werkt hier ook aan mee en wat nu daar op de akkertjes staat kan komend seizoen zaaigoed zijn voor het Land van Ons-perceel.
Onze pachter wil op agro-ecologische wijze de akkerbodem en het landschap weer gezond, vitaal en vruchtbaar maken door Nederlandse oergranen te telen en die vervolgens te oogsten voor ambachtelijk streekbrood en natuurbier.
Perceelteam
Er is een vijfkoppig perceelteam actief met Gerrit van der Heijden in de rol van perceel-coördinator.
Rikko Fransen treedt op als vrijwilligers-coördinator en is aanjager en regelaar voor veel van de activiteiten op en rond het perceel. Hij heeft op dit moment een groep van ongeveer 30 aspirant-vrijwilligers gemobiliseerd.
Voor het opstellen en actueel houden van het beheerplan is Elizabeth Hartgers actief, met veel contact met de landelijke Land van Ons-organisatie, de pachter en de overheid.
Thijs Fijen richt zich op de monitoring van de flora en fauna. De biodiversiteit onder en boven de grond wordt met tussenpozen in kaart gebracht en zo zal in de loop van de tijd een beeld ontstaan van hoe het perceel zich ontwikkelt.
De communicatie, fotografie, omgevings-activiteiten en het buurtcontact zit in het pakket van Maarten Frijlink. Vanuit zijn rol komen uitingen in de lokale media tot stand en ontstaat er een beeldbank van het perceel.
Locatie
Contact
Perceelcoördinator: Gerrit van der Heijden
E-mailadres: ede@landvanons.nl
Sociale media
Binnenkort kun je de regeneratieve reis van Perceel Ede ook volgen op sociale media!