Deze fietsroute is bedoeld om de omgeving van Hooghalen te verkennen. Een indruk op te doen van het land(schap) en je te verwonderen, te ergeren of te ontspannen. In ieder geval doe ik onderweg suggesties waar je naar zou kunnen kijken, wat mij opviel of waar ik vragen bij had. Daar kun je wat mee doen, maar niks moet.
Het is een fietstocht van ongeveer 40 km. Je kan deze fietstocht ook maken als je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Dan ga je met de trein naar Beilen en huurt hier een OV-fiets. (Start dan bij knooppunt 49 en rijd naar knooppunt 19.)
Gerard Bodewitz en zijn vrouw hebben de route in mei verkend en ik heb hem half juli (2021) gefietst. We wensen jullie veel plezier, doe voorzichtig en laat nog eens weten wat je ervan vond.
Nelleke Remerie

Startpunt:
Dorpshuis ’t Hoaler Hoes, Stengelinstraat 18, 9414 AV Hooghalen, tel. 0593 592 340.

Parkeer je auto bij het dorpshuis en fiets noordelijk tot je de Drift kruist, hier ga je links.

 

Nu zit je op de knooppuntenroute en ga je naar knooppunt 34.

Het kan leuk zijn om onderweg te kijken of je de bermen interessant vindt: zie je verschillende planten, is het er kort gemaaid? Voor mij een indicatie of mensen in deze streek zich al bewust zijn van kleine stukjes ‘ongerept’ gebied, die o.a. geschikt zijn voor insecten en vogels.
Een ander aspect waar mijn oog altijd op valt als ik in een andere streek ben, is de bouwstijl en bouwmateriaal waarmee gebouwd wordt. In dit gebied zijn dat de rode bakstenen, die je ook veel Groningen ziet. Waarschijnlijk kwamen ze daar ook vandaan, want in Groningen waren vroeger veel steenfabrieken.

Tot knooppunt 34 veel grote percelen met daarop in juli aardappel en granen. Af en toe grote boerderijen. Toen ik er fietste viel het geluid van het racecircuit Assen op. Ik rijd langs een boerderij met gebogen daken boven de stal. Net zoals ‘onze boer’ in Lettele dat heeft.

Naar knooppunt 02.

Mooi weids is het op het Hijkerveld. Zou Drenthe er vroeger zo helemaal hebben uitgezien?
Toen ik er half juli fietste hoorde ik verschillende veldleeuweriken. Dat is lang geleden!

Bij knooppunt 02 naar knooppunt 04.

Langs de schaapskooi een mooie afwisseling van oude bomen en open ruige stukken met een mooi groot ven aan de linkerkant.

Op weg, uit het bos rechts naar knooppunt 04.

Een wintervoerakker staat er op het bord, om de biodiversiteit te versterken in het agrarisch gebied. (Dat is hard nodig, want ik zie grote percelen bollenvelden, aardappel en mais.) Als je hier in de herfst en winter langs fietst zou het niet gemaaid moeten zijn.

Over het Oranje kanaal naar Hijker en in Hijker volg je knooppunt 39

Ook in dit stuk grote percelen soms is het licht glooiend. Het valt mij op dat de picknickbanken wel op hele ongezellige plekjes staan. Ik zou iets anders kiezen.

Vanaf knooppunt 39 ga je richting knooppunt 01 Beilen.

 

Het eerste stuk in Beilen is leuk. Zo’n woonwijk zie je niet vaak met ruige kanten, lekker veel ‘onkruid’. In deze woonwijk zie je ook kunst ‘Bladeren op grote pilaren’ (waarschijnlijk de Ruijter) en een elektriciteitshuisje dat lijkt op een soort badhuis. Ik vind het wel wat hebben, hoe kijk jij hier tegenaan?

Van knooppunt 01 naar knooppunt 48.
Je komt langs meerdere (aparte) kerken en langs Friesland Campina DOMO. Heeft dit concern ons alleen maar welvaart gebracht of zit er ook een andere kant aan die medaille?

Van knooppunt 48 naar knooppunt 49 en door naar knooppunt 19.

Een hele nieuwe wijk net buiten Beilen rijst hier op. Lievingerveld met hele aparte en verschillende huizen. Hoe vind jij dit, is het oké of moet er niet gerommeld worden met landbouwgrond?

Na deze woonwijk zie je weer aan de linkerkant hele grote percelen, grasland, mais of aardappelen. Ik vind het af en toe echt weinig boeiend. Aan de rechterkant zie je soms dat de percelen omzoomd zijn met wat bomen, ze zijn kleiner en zelfs een stukje eikenlaan.

Vanaf knooppunt 19 naar knooppunt 11.

Hier zie je meer bos tussen de percelen en ze worden ook kleiner. Zwiggelte is leuk, zeker bij het begin; mooie schuren al a Orvelte

Van knooppunt 11 naar knooppunt 05.

Je gaat met een grote lus naar het Oranjekanaal en hier fiets je een stukje langs.
Ook vanaf Oranjekanaal op weg naar 05 grote percelen, melkveehouders en akkerbouwers.

Bij knooppunt 05 kom je weer bij het bos. Rijd bij dit knooppunt rechtdoor.

Ofwel: vervolg de Zwiggelterweg. Links ligt een galerie (Wildevuur). Sla na de grote kei het weggetje rechts in, vreemd genoeg heet dat ook Zwiggelterweg. Links van het laatste huis ( nummer 1 ) begint ons perceel. Stap hier af, loop over ons land, de Holtesch. Geniet van de afwisseling en van de weidsheid.

Wil je nog even eieren kopen bij boer Kees Sijbenga, onze biologisch-dynamische boer, die onze percelen van Hooghalen en Diever bewerkt? Ga dan over de spoorovergang en dan links op kruispunt op de ventweg, Beilerweg 26, 9414 TK Hooghalen, dat is nog 1 km extra en dan terug naar Hooghalen, je rijdt als vanzelf Hooghalen in en gaat rechtdoor tot bij het Wapen van Schotland. Hier linksaf en bij de volgende kruising recht de Stengelinstraat in voor het start- en eindpunt.

Zie onder voor een kaart van de route.