Vrijwilligers planten in Empe 500 struiken naast boomgaard

Bijna twintig vrijwilligers van Land van Ons hebben op zaterdag 25 februari in Empe 500 struiken aangeplant voor een nieuwe houtsingel. Als de struiken komende jaren groter groeien, kunnen er insecten en vogels in gaan huizen. Er is meidoorn, hazelaar, sleedoorn en lijsterbes geplant, waarbij gebruik is gemaakt van een subsidie van de gemeente Brummen. Ze zijn aangeplant langs de Hommelstraat in Empe. De houtsingel krijgt vorm naast de hoogstamboomgaard van IESSEL cider.

Leerlingen planten appelbomen

Ook de boomgaard is uitgebreid. Leerlingen van het Zone-college in Zwolle hebben meegeholpen bij het planten van extra appelbomen in de hoogstamboomgaard van IESSEL cider aan de Hommelstraat. Andere leerlingen hebben daarnaast onderhoud gepleegd aan houtsingel aan de Weijenbergweg. De leerlingen vonden het interessant om eens op een andere manier te werken, waarbij ze meer rekening houden met dieren die daar leven.

Hoogstamboomgaarden behouden

Land van Ons heeft in 2021 geleden 28 hectare landbouwgrond aangekocht in Empe en Voorst. Een deel van het land doet dienst als weidegrond of akker. Land van Ons verpacht ook anderhalve hectare aan Rob le Rutte en Marin van Sprang van IESSEL cider. Zij willen hoogstamboomgaarden in de IJsselstreek behouden en ontwikkelen daar een bijzondere appelboomgaard. Marin van Sprang over het nut van de houtsingel voor de appelbomen: ‘De insecten die straks in de nieuwe houtsingel kunnen leven, zijn nuttig voor de bestuiving en voor de natuurlijke plaagbestrijding in de boomgaard.’

De mannen van IESSEL cider verwerken de appels uit de streek in hun eigen cidermakerij, die nu nog in Deventer is gevestigd en op termijn naar het voormalige stoomgemaal in Terwolde verhuist.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten