De (voedsel)prijs van natuurinclusieve landbouw

 

‘Wat is biologisch eten toch duur’, of ‘Leuk zo’n boerderijwinkel, maar niet te betalen.’ Vermoedelijk verzuchten we dit allemaal wel eens bij de prijs van klimaatvriendelijke voedselproducten. Hoe ontstaat eigenlijk zo’n groot prijsverschil met gangbare producten?

Sinds een jaar zijn we in onze coöperatie werk aan het maken van de korte keten en leren we in de praktijk dat het niet zo eenvoudig is om te concurreren op prijs. Een voorbeeld van eigen akker illustreert dit.

Op de Holtesch hebben we in 2021 drie producten geteeld; huttentutlupine en baktarwe.

De Holtesch was tijdens het inzaaien 7,6 hectare groot, waarvan de randen met bloemen en het zandpad zo’n 0,6 hectare innamen. Bleef over 2,3 hectare per teelt.

Wij kozen voor strokenteelt met stroken van 3 meter breed. Het verschil in groei en bloeiperiode van de producten is nou precies wat we bedoelen met biodiversiteit. Insecten hebben langer de tijd voor nectar, andere beestjes kunnen schuilen in de gewassen van verschillende hoogtes. Ook zaaiden we niet heel dicht, zodat er plek is om te schuilen. Boer Kees heeft in drie verschillende periodes de teelten geoogst, gedroogd en waar mogelijk geschoond en daarna opgeslagen in afwachting van verdere verwerking. De tarwe is goed gegroeid en uiteindelijk is er ruim 8.000 kg geoogst, oftewel zo’n 3.500 kg per hectare.

We hadden ook een gangbare keuze kunnen maken: elke vierkante meter (7,6 hectare) met tarwe inzaaien, daar twee keer met de kunstmeststrooier doorheen rijden en dan hadden we misschien aan het eind van het seizoen zo’n 76.000 kg tarwe gehad, oftewel 10.000 kg per hectare. Een opbrengst die 285% hoger ligt dan de onze en ook nog eens minder kosten met zich mee brengt. Het oogsten is veel eenvoudiger met één gewas en dus ook goedkoper. Ook het transport naar de afnemer is met één of twee vrachtwagens veel goedkoper dan in al die big bags waarmee wij werkten. Terwijl wij met onze drie producten verschillende richtingen op gingen voor verwerking, zou de bulktarwe al gemalen op weg zijn aar de industriële bakkerij.

De ‘hoge’ prijs van Land van Ons-tarwe is dus een combinatie van een drie keer zo lage teeltopbrengst vermeerderd met hogere transport- en verwerkingskosten. En dan is de korte keten pas net begonnen. We zoeken naar een volledig afbreekbare verpakking die zo de GTF-bak in mag, maar wel de producten lang vers houdt. U raadt het al, proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden zal de prijs verder doen stijgen.

Onze tarwe gaan we samen met onze boekweit uit Onnen gebruiken voor de welbekende crackers. De tarwe gaat in een nieuwe pannenkoekenmix en bieden we nu ook als volkorenmeel aan in de webshop. Over een tijdje kunt u genieten van heerlijke producten van de eigen akkers van Land van Ons. Niet de goedkoopste, maar (h)eerlijk voor de biodiversiteit. Dat duurt het langst.

Bekijk nu al de boekweitproducten en huttentutolie in onze webshop. Binnenkort dus meer…

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten