Land van Ons koopt landbouwgrond in Soest 

November 2023

Burgercoöperatie Land van Ons koopt twee landbouwpercelen aan in Soest, in totaal 40.000 m2 (4 ha). De percelen liggen in de Eempolder naast het Veerhuis De Kleine Melm aan de Eem. Lange tijd waren ze in gebruik als grasland voor de gangbare veehouderij. Land van Ons gaat er de biodiversiteit verbeteren en biologisch boeren. 

De coöperatie is op zoek naar een biologische boer die op duurzame wijze aan de slag wil op het perceel. En dat betekent geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest, geen zware machines inzetten. Zo krijgen allerlei soorten bijen, vlinders, vogels en bodemdieren daar weer een kans. Die biodiversiteitsverbetering is een voorwaarde voor het slagen van de biologische landbouw en duurzame voedselproductie.    

Volgens kwartiermaker Daan Dijk heeft verduurzaming van de landbouwgrond allerlei positieve effecten. “Stoppen met kunstmestgebruik levert per hectare een flinke besparing aan CO2 uitstoot. Daarbovenop gaan we met biologische landbouw CO2 vastleggen in de bodem – nog eens een flinke hoeveelheid per hectare.” Voor het gebruik van het land zijn kleinschalige biologische akkerbouw of kruidenrijk grasland interessante opties. Een aanlokkelijk vooruitzicht voor lokale bewoners: er loopt een fietspad langs het perceel en de opstapplek van het veer tussen Amersfoort en Stakenburg/Huizen is dichtbij.

0.9.142

Land van Ons is een burgercoöperatie die met de inleg van deelnemers boerenland aankoopt om daar samen met biologische boeren de biodiversiteit en het landschap te verbeteren. Sinds haar oprichting vier jaar geleden, kochten meer dan 25.000 burgers een stukje grond. Inmiddels heeft Land van Ons 2,8 miljoen m2 (280 ha) landbouwgrond in bezit, verdeeld over 18 percelen in alle provincies behalve Limburg en Flevoland. De coöperatie wordt gerund door vrijwilligers, elke ingelegde euro gaat naar aankoop van boerenland. Iedereen kan meedoen: voor 40€ heeft men een coöperatie-lidmaatschap en twee m2 landbouwgrond. Meer grond kopen mag natuurlijk ook – men laat zo z’n geld werken aan een boerenland vol leven. 

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten