Eerste perceel in provincie Noord-Holland: Noordbeemster

Land van Ons zet haar opmars door Nederland voort in het verbeteren van de biodiversiteit en het landschap. Op een toeristisch kruispunt in de Beemster heeft de burgercoöperatie een stuk boerenland van 8 hectare aangekocht, schuin tegenover eetcafé ‘Les Deux Ponts’. Een biodynamische boer gaat een deel van het land gebruiken. Op een ander deel worden kruidenrijk grasland en bloemenranden ingezaaid. Land van Ons hoopt een uitstralingseffect te hebben op andere boerenbedrijven in Noord-Holland.

Bodemherstel

‘De kleigrond is zeer vruchtbaar maar de bodem is niet in optima forma. Er hebben jarenlang ponies en paarden gelopen en de grond is intensief bemest. Daarom is de “grasmat” op verschillende plekken flink beschadigd. We zullen dan ook in eerste instantie inzetten op bodemherstel. We gaan vaste mest aanbrengen, stukken doorzaaien met kruidenrijk graszaad en bloemenranden langs het hele perceel inzaaien. Daarmee komen er meer insecten, vogels en andere dieren en wordt het landschap aantrekkelijker.’ Aldus Bas van Goor, bestuurslid van Land van Ons, verantwoordelijk voor de aankoop van het perceel.

Biologisch dynamisch boeren

De burgercoöperatie heeft een boer gevonden die het land op natuurinclusieve manier wil bewerken. Een biodynamische boer uit de buurt heeft meer hectares nodig om zijn melkveebedrijf volledig kringloop te kunnen maken. Die manier van boeren houdt onder andere in dat bij koeien de horens niet worden afgezaagd. De kalfjes mogen twee maanden bij de moeder blijven en worden niet onmiddellijk weggehaald.

Toeristisch boerenland

Mensen die zich over de dijk langs de noordkant van de Beemster bewegen, gaan bloemenrijke weides zien in de polder ten zuiden van Avenhorn. De plek ligt in de driehoek Hoorn, Alkmaar en Purmerend, langs de Noorddijk die de Beemsterringvaart scheidt van de polder. Het is een gebied waar veel gewandeld, gefietst en gevaren wordt, bij fietsknooppunt 31 en wandelknooppunt 12 van de Noordbeemster. ‘We hopen natuurlijk ook dat passanten geïnspireerd raken en een stukje grond kopen bij Land van Ons. Vanaf 30 € per jaar heb je een stukje grond en neem je deel in de coöperatie!’ aldus Van Goor.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten