Voor het eerst in 120 jaar: gepelde Nederlandse boekweit te koop

Biodiversiteit kun je nu ook proeven! Burgerinitiatief Land van Ons voegde de biodiversiteitsdaad bij het woord en teelde boekweit in de zomer van 2020. Op haar website www.landvanons.nl biedt de coöperatie vanaf volgende week een aantal puur Nederlandse boekweitproducten te koop aan. Daarmee wil Land van Ons laten zien dat boekweitteelt een reëel alternatief kan zijn voor veeteelt. Met als bonus een toename van de biodiversiteit.

Wat is boekweit
Boekweit is een pseudograan dat in de 19e eeuw een van de drie grootste gewassen in Nederland was. De langbloeiende nectarplant heeft weinig meststoffen nodig, is een lusthof voor bijen en andere insecten en de zaden zijn voedsel voor muizen en vogels. Met de komst van kunstmest rond 1850 verdween de boekweit en daarmee ging een van de belangrijkste gewassen voor biodiversiteit verloren. In de plaats van boekweit kwamen aardappelteelt, grasland, mais en in Brabant boomkwekerijen. Sinds kort wordt boekweit weer in Nederland geteeld – de producten zijn afkomstig van zeven kleine akkers (totaal 30ha) in Groningen en Drenthe.

Waarom boekweit
Oprichter en bestuursvoorzitter Franke Remerie: “Met het telen van boekweit in Nederland worden we minder afhankelijk van import en verkleinen we onze ecologische voetafdruk . Op dit moment wordt 100% van de boekweitgrutten in de Nederlandse winkels geïmporteerd uit China en Oost-Europa. De behoefte aan meststoffen van boekweit is een fractie van die van andere gewassen . Dit is goed voor het bodemleven en biedt een alternatief voor begrazing door koeien of paarden. Door boekweit te telen kan de achteruitgang van insecten en ander leven op landbouwgrond een halt worden toegeroepen . Bovendien is boekweit – een glutenvrije pseudograansoort – een teelt voor directe menselijke consumptie. Daarmee is het in grondgebruik ook nog eens veel efficiënter dan bijvoorbeeld grasland voor melkvee of mais voor veevoer.”

Boekweit kopen

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten