Soest
Kenmerken
Waar we aan werken
Het perceel in Soest is eind 2023 aangekocht en bijna 4 ha groot. Het ligt op een mooie locatie in de Eemvallei, een veenweidegebied. Het ligt in een bocht van de Eem, waar de fietsboot van Amersfoort naar Spakenburg of Huizen een halte heeft. Dwars door het perceel loopt een druk bezocht toeristisch fietspad, waardoor het perceel uit twee delen bestaat. Vanuit de trein op het traject Amersfoort – Hilversum is het perceel goed te zien. De ligging van perceel Soest biedt kansen om Land van ons te promoten door de vele passanten te laten zien wat ander beheer van landbouwgrond kan betekenen voor de biodiversiteit.
In het verleden zijn de gronden gebruikt als grasland voor de intensieve veehouderij. Wat betreft biodiversiteit is er dus veel winst te behalen. Langs een deel van het perceel ligt een houtwal van elzen. In sloten in de omgeving komt zwanebloem, egelskop, pijlkruid en watermunt voor. Dat zijn soorten die we in de sloten rond ons perceel hopen te gaan zien nu de pachter is gestart met het biologisch beheren van het grasland.
Onze boer
Corine Wantenaar en haar zoon Julius Wantenaar pachten het perceel in Soest. Zij runnen, na het overlijden van Joop Wantenaar in 2023, het biologisch dynamische (melk)veehouderijbedrijf ‘Het Derde Erf.’
Teelt
Het deel van het perceel ten oosten van het fietspad, wordt getransformeerd naar botanisch hooiland. In de zomer grazen hier circa 10 kalveren. Hierdoor ontstaat er ruimte in de grasmat waardoor andere zaden kans krijgen om te groeien. Door niet te bemesten en enkele keren in het jaar te maaien en het maaisel af te voeren zal het land verschralen. Dat is nodig om zaden van kruiden en bloemen meer kans te geven om zich te ontwikkelen. We hopen dit proces met doorzaaien te versnellen om het aantal plantensoorten te vergroten.
Het iets grotere deel van het perceel ten westen van het fietspad is in gebruik als hooiland. De pachter wil dit op termijn ook graag kruidenrijk maken. Het perceel wordt gemaaid en bemest om voer te produceren voor de dieren. Dit alles wel conform de Demeter-eisen voor biologisch-dynamische landbouw. Dat betekent dat (veel) minder mest wordt uitgereden dan op “conventioneel” hooiland en dat de mest zelf biologisch is.
Perceelteam
De perceelcoördinatie is in handen van Brigid Claassen en Rixt Kooistra. Bert Meijer doet omgevingsmanagement. Robin Eman, Marijke van Noort, Marjo Oosterbaan, Ruben Openneer, Julian Robertson en Glenn Stringer zijn allen (amateur)bioloog en betrokken bij de monitoring en uitwerking van het beheerplan. Daarnaast hebben we een lijst van vrijwilligers voor incidentele klussen en biodiversiteitsexpertise.
De komende tijd maken we samen met onze boeren Julius en Corine het beheerplan waarin staat hoe we het grasland kruidenrijk gaan maken en daarbij ondersteunende maatregelen gaan inzetten. Ook zijn er plannen om een nieuwsbrief te starten om geïnteresseerden te informeren over ontwikkelingen en oproepen te kunnen doen om mee te doen aan specifieke klussen op en rond het perceel.
Locatie
Contact
Perceelcoördinatoren: Brigid Claassen en Rixt Kooistra
E-mailadres: soest@landvanons.nl