Plantdag Oud Ade 2022

Zoals velen bekend, voert Land van Ons een groot en langdurig onderzoek uit, samen met de Leidse Universiteit en de regio Holland Rijnland, dat op 9 september 2021 officieel van start is gegaan.

Op 12 februari werd een plantdag op Oud Ade georganiseerd. De Plantdag is in zekere zin het daadwerkelijke begin van het herstel van de biodiversiteit met het planten van struiken ten behoeve van meer leefgebied voor insecten en andere dieren.

Op vrijdag 11 februari maakte ik kennis met perceelcoördinator Louis van der Meché, Hans Klinken (coördinator vrijwilligers) en Maarten Schrama (assistent-hoogleraar biodiversiteit en leider van het wetenschappelijk onderzoek dat de Leidse Universiteit in de polder uitvoert). Zij waren druk bezig met de voorbereidingen voor zaterdag 12 februari. Er werden 4000 heggetakken aangeleverd in bundels. De wortels van deze takken werden door de drie mannen en ook mijn persoontje met zand bedekt om uitdroging te voorkomen. Op 12 februari zouden ongeveer 50 vrijwilligers deze takken in de aarde plaatsen.

Op 12 februari was het een stralende ochtend met ijs in de sloten en een gevoelstemperatuur van -1 graad. Toen ik aan kwam fietsen stonden er zeker al 40 mensen bij de tafel waar koffie en thee met koekjes werden aangeboden. De meeste mensen die van ver kwamen hadden hun auto bij de brasserie Vennemeer geparkeerd en liepen over de Leidse weg naar de ingang van de Vrouwe Vennepolder. Om 10.00 uur heette Louis iedereen welkom en vertelde hij wat de bedoeling is. In groepjes van 8 konden zij met schep en een struik (meidoorn onder andere) naar de dijk lopen waar ze geplant zouden worden nadat er een gat gegraven is.

Vóórdat de mensen aan het werk ging heb ik enkelen gevraagd hoe zij er toe gekomen zijn om hier een handje te komen helpen. Gabriëlle Wiggers vertelde dat zij uit de Betuwe is komen rijden, al lang een fan is van Land van Ons en blij is hier de handen uit de mouwen te kunnen steken. Als deelnemer van Land van Ons koopt ze al geregeld boekweitpakketten uit hun online winkel. Ze heeft er zin in.
Ilse Brendel en partner Sjouk de Vries (Haarlem) hebben een aantal vierkante meters gekocht en doen voor de eerste keer mee met deze fysieke activiteit van Land van Ons. 

Sophie Mejan en Paul Heyman (Capelle aan de IJssel) hadden een Open dag van Land van Ons in Friesland meegemaakt en waren nu in de gelegenheid iets te betekenen bij een project niet ver uit de buurt.

Marja Brouwer (Oegstgeest) werd door haar zoon, Peter de Hond, getipt over deze gebeurtenis. Met haar zoon, afgestudeerd in Wageningen, die o.a. ‘levende huizen’ bouwt doen zij mee met het plaatsen van de struiken.

Achter de koffie- en theetafel stond Bouke Hofman, de nieuwe eigenaar van brasserie Vennemeer, die er als starter veel zin in heeft om zijn restaurant tot een succes te maken.

Als laatste sprak ik Marieke, die al enige tijd lid is van Land van Ons en met haar partner op de tandem uit Wassenaar is gekomen om de struiken te planten.

Foto: gebroeders Groen

Zelf liep ik met een kruiwagen met struiken naar de werkende mensen; omdat de bodem erg nat was, was dat erg zwaar. Gelukkig nam een sterke man het van mij over. Zijn zoontje (3 jaar schat ik) deed goed mee met de kinderkruiwagen.

De mogelijkheid om deze haag vandaag te planten kwam mede tot stand doordat de gebroeders Groen, de auteurs van The Wild Wild East (uitgeverij Fjord) één euro per verkocht boek afstaan aan Land van Ons. Een van de broers heeft met een drone foto’s gemaakt van de plantdag.

Ik ontmoette nog Bas van Goor, een bestuurslid van Land van Ons. En vóór ik vertrek zag ik Caroline de Roos (persvoorlichter) voor het eerst ‘in het echt’ na ons digitaal contact. Om 11.15 fietste ik tegen de fikse wind in naar Leiden.

Het was een mooie beleving om met zoveel vrijwilligers een project te starten. Ik kijk uit naar de toekomst: het realiseren van de doelstellingen zoals o.a. verhoging van het waterpeil, het opkomen van het zaaigoed, het terugkeren van de weidevogels, het verkopen van de producten in deze regio om boeren te laten zien ook op deze manier een boterham te kunnen verdienen.

Tekst: Lia van Beek

P.S.: Zin om mee te doen bij een volgende soortgelijke actie? Meld je bij vrijwilligers@landvanons.nl.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten