“Mijn moeder woont in Elst,” vertelt Jerom, “daar zijn vier jonge mensen bezig met een voedselbos.” Thijs knikt. “Ja, dat perceel is ook van ons.”
Jerom: “Ik denk echt dat veel boeren wel de transitie naar biodiverse landbouw willen maken, maar om te veranderen is veel nodig.”
Thijs: “Precies wat wij als Land van Ons doen, we laten zien dat het anders kan en we zorgen voor een laagdrempelige manier om de landbouwtransitie vooruit te helpen.” Jerom: “Heel mooi om daar als bedrijf aan te kunnen bijdragen.”
“Natuurlijk zijn we erg blij met onze leden, we zijn en blijven een burgercoöperatie. Dat is de basis. Maar om nog meer impact te kunnen maken, zijn we breder gaan kijken. Ook bedrijven kunnen nu vriend worden: , vertelt Thijs. ”Dat is toch fantastisch!” valt Jerom hem bij, “wanneer echt veel land wordt veranderd!”
In gesprek zijn Jerom van Beuzekom van het bedrijf Paxpring, dat als bedrijf investeert in Land van Ons en Thijs Menting, vrijwilliger bij Land van Ons en coördinator van het bedrijvenprogramma.Paxpring is een organisatie in verpakkingen. “Wij hebben zo’n zeven jaar geleden zero-packaging geïntroduceerd om de impact bij bedrijven zoveel mogelijk te reduceren. Dat is een idealistisch idee en dat trekt ook idealistische bedrijven. We willen graag de impact op het milieu reduceren. Je maakt als producerend bedrijf natuurlijk altijd impact. Daarom zijn we vanaf begin af aan ook gaan investeren in projecten die de wereld weer groener en biodiverser maken.”

Thijs: “Dat willen gelukkig veel meer bedrijven! We beseffen ondertussen dat veel economische activiteiten effect hebben op het milieu, maar je kan daar ook zeker iets tegenover zetten! Jerom: “Ja precies, wat doe jij, als individu, maar vooral ook als bedrijf om de wereld een beetje mooier te maken! Ik denk dat veel bedrijven hierin zoekend zijn, er zijn veel keurmerken, zoals B-corp, of CO2-neutraal maar het gaat niet om een label.” Thijs: “Wij bieden ook geen CO2 certificaat.” Jerom: “Nee, dat zou ik ook zeker niet doen, je wil geen bedrijven, die het alleen voor het certificaat doen. Bij Land van Ons heb ik gewoon het vertrouwen dat het geld goed terecht komt. Alleen al dat jullie zoveel leden en zoveel vrijwilligers hebben geeft aan dat er weinig naar overhead gaat.” Thijs: “Dat is heel transparant, we drukken de aankopen in vierkante meters uit, in het totaal gaat 10% naar de organisatie, om te kunnen werven en activiteiten te kunnen organiseren.”
Jerom: “Wij hebben heel duidelijk de keuze gemaakt voor Land van Ons. Die keuze is niet commercieel, we adverteren er niet mee en het bezorgt geen nieuwe klanten. Maar we hebben een heel hecht team, we hebben echt samen gekozen voor Land van Ons, dit is waar we met zijn allen voor staan, dit is ons DNA.” Thijs: “Hoe zijn jullie tot die keuze gekomen? ” Jerom: “We zijn met zijn allen bij elkaar gaan zitten; wat willen we? Waar staan we allemaal achter? We kwamen uit bij ‘natuur’, ‘biodivers’ en ‘lokaal’. We hebben eerder geld gegeven aan een project dat namens ons 27.000 bomen heeft geplant op IJsland. Dat is ook mooi, maar daar ga je niet zo even naartoe. Land van Ons is overal in Nederland, altijd heel dichtbij. Ik zie het wel voor me dat we met het hele team naar een perceel gaan. Handen uit de mouwen, voeten in de klei, even weg van dat beeldscherm!” Thijs: “Ben je zelf ook lid?” Jerom: “Hahaha, als bedrijf zeker, maar zelf? Dat weet ik eigenlijk niet! Maar als ik het niet ben, dan word ik het vandaag. Ik voel me wel lid!”
Tekst & foto: Barbara Klomp