Honderdduizenden deelnemers, dat is mijn grote wens
Janneke Hoekstra

Janneke: “In 2021 begon ik als bestuurslid bij Land van Ons. Ondanks dat het drie dagen per week werk zou zijn, stapte ik in. Het werk leek me belangrijk én leuk. Ik heb er nooit één seconde spijt van gehad.”
Janneke Hoekstra werd 70 jaar geleden geboren in Indonesië en kwam als baby naar Nederland. Ze studeerde in Utrecht biologie. Een baan als bioloog was in die tijd lastig te vinden. Ze kwam terecht bij TNO als aankomend statisticus. TNO stuurde haar naar Engeland om toegepaste statistiek te studeren. Later kwam haar dat goed van pas bij haar onderzoekswerk voor TNO en het Planbureau voor de Leefomgeving. Haar achtergrond in landbouw, milieu, biodiversiteit en statistiek is van grote meerwaarde gebleken voor Land van Ons.
Janneke: “In de jaren ’70 begon men zich al bewust te worden van de mestproblematiek en het negatieve effect van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Toen ik bij PBL werkte aan de milieubalans werden de drie grootste bedreigingen voor de biodiversiteit geïdentificeerd: de gangbare landbouw, verkeer en transport en het enorme gebruik van energie door vrijwel alle sectoren. Inmiddels gaat zo’n 40% van de dier- en plantsoorten in Nederland achteruit of is al verdwenen. Dat geeft aan hoe urgent het is om ons in te zetten voor het herstel van de biodiversiteit. Het motiveert mij en anderen om zelf het heft in handen te nemen. Dat is ook het concept van Land van Ons: als de overheid het niet doet, dan doen we het zelf.”
Land van Ons bestaat nu 5 jaar. Janneke was als bestuurslid een groot deel van deze tijd betrokken bij de organisatie en de opbouw daarvan.
Janneke: “We zijn nu een stabiele en robuuste club die niet zomaar zal omvallen. Zeker als ik de percelen bezoek zie ik hoeveel mensen actief en betrokken zijn. Daar word ik heel blij van. We hebben een goed nieuw bestuur. We kunnen steeds goede nieuwe mensen vinden die de draad willen oppakken en verder gaan. Niet alleen biologen en ecologen, maar ook financiële mensen, ICT’ers, boekhouders, enzovoort. Het is een heel divers gezelschap en dat moet ook, anders kun je zo’n organisatie niet draaien. We voeren een voorzichtig financieel beleid. We beginnen nu echt de effecten van onze inzet te zien op onze percelen. We zien dat we vooruitgang boeken op het herstel van biodiversiteit. Dat is uiteindelijk ons ultieme doel.”
Janneke heeft een duidelijke visie op de toekomst van de landbouw in Nederland. Een actueel onderwerp is de schijnbare tegenstelling tussen landsharing of landsparing: verweef je de natuur en landbouw met elkaar of haal je ze juist uit elkaar. Voorstanders van dat laatste zien dat als enige oplossing voor voedselzekerheid èn biodiversiteit.
Janneke: “Honger in de wereld is echt een verschrikkelijk probleem, voedselzekerheid is belangrijk. Maar Nederland kan de wereld niet voeden. We exporteren veel dierlijke eiwitten, maar importeren daarvoor erg veel veevoer, dat gaat ten koste van de biodiversiteit hier èn elders. In Nederland ontkomen we er niet aan om duurzame grenzen te stellen, ook aan de gangbare landbouw. De oplossing voor de voedselzekerheid ligt allereerst in landen als Afrika. Daar valt nog veel te winnen. Help juist daar met verhogen van de landbouwproductiviteit, binnen duurzame grenzen. We zien dat de kloof tussen de opbrengst van de biologische landbouw en de gangbare landbouw kleiner wordt. Nu is dat nog 20-25% maar het verschil wordt steeds kleiner. Ook biologische boeren innoveren. Iedere boer streeft naar een zo’n hoog mogelijke opbrengst en daar is niets mis mee. Hoe we dat doen en binnen welke grenzen, dat moet echt wel anders dan nu.”
Janneke neemt afscheid van het bestuur maar nog niet van Land van Ons. Daarvoor voelt ze zich nog te zeer betrokken bij de missie van Land van Ons. Ze heeft een wens en een boodschap aan alle deelnemers.
“Mijn grote wens is dat we met honderdduizenden deelnemers zijn. Dan worden we steeds meer een niet te negeren stem in de samenleving over wat wij belangrijk vinden. We geven nu het goede voorbeeld met 350 ha. Maar onze impact kan en moet groter. Land van Ons staat niet alleen. Er zijn overal initiatieven van burgers die verandering voorstaan. En er zijn boeren die anders willen dan de gangbare landbouw. Wij kunnen steeds boeren vinden voor onze percelen die biologisch willen boeren, samen met burgers aan de slag willen gaan en zelf ideeën hebben over het bevorderen van de biodiversiteit. Ze moeten daarbij wel de support krijgen van de samenleving. Ik vind het moed geven dat steeds meer bedrijven interesse in onze missie en organisatie krijgen. Ze willen doneren en/of op een andere manier bijdragen en ook onze deelnemers leggen steeds opnieuw geld in. Ons kapitaal blijft groeien. We hebben mensen én kapitaal nodig. Dus mijn boodschap is: Doorgaan!”