Alles groeit op de Holtesch

Na de koele en vrij droge meimaand begon juni met groeizaam weer en dat is te zien op de Holtesch. De Huttentut, Lupines en Baktarwe staan er prachtig bij. De ingezaaide bloemenmengsels in de randen en op de keverbank komen nu ook goed op. En naar de struiken van de houtwal hoeven we niet meer tussen het hoge gras te zoeken, want er staan er al verschillende in bloei.

We hadden trouwens wel geluk, want op 3 juni zijn er tropische buien gevallen waarvan de gewassen schade kunnen ondervinden als de regen er te hard op neerkomt. Op 3 km van Hooghalen viel er in korte tijd 66 mm regen! De Holtesch kreeg 20 mm. Lekker voor de planten!

Op dezelfde dag dat deze onweersbuien gevallen zijn, hebben perceelteamleden Guido Nijland en Han Duyverman tijdens de schemering vleermuizen geteld, het resultaat: 8 dwergvleermuizen, wat volgens hen niet zo veel is. Eind juni zullen ze nog een keer tellen.

Zelf zaImageg ik er laatst een haas. Volgens Kees Sijbenga, onze boer, leven er verscheidene. Ook worden er regelmatig reeën gezien. Van het insectenhotel wordt dankbaar gebruik gemaakt. Op 6 juni kregen we een video van Gerrit Jan met beelden van de Rosse Metselbij die één van de gangen aan het dichtmetselen is. Er zijn al tientallen nestgangen afgesloten, vrijwel zeker ook door een Rosse Metselbij.

Publiciteit

In afwachting van een professioneel aankondigingsbord, staat er een bord op A3-formaat aan het begin van het zandpad met informatie over de bewerking van de akker met een QR-code die verwijst naar de website van Land van Ons. Verder is er contact gelegd met basisschool de Bosvlinder om te onderzoeken of er in het nieuwe schooljaar samenwerking tot stand gebracht kan worden. Het idee is dat kinderen op de Holtesch komen om er te leren over biodiversiteit. Bijvoorbeeld door het tellen van beestjes, een les van een boswachter of andere educatieve bezigheden.

Image

Het pas gemaaide gras van het onlangs extra aangekochte stukje van de Holtesch

Na een inventarisatie van de werkzaamheden die de vrijwilligers van ons team willen en kunnen verrichten is gebleken dat we voor het organiseren en uitvoeren van (meestal kleinschalige) evenementen nog 2 vrijwilligers erbij zouden kunnen gebruiken. Stuur bij interesse voor deze functie een mail naar de vrijwilligerscoördinator van het Land van Ons, vrijwilligers@landvanons.nl.

Betteke Krantz

Foto’s: Ron Thijsen en Gerrit Jan Kamphuis

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten