Doe mee! Herstel samen met ons de biodiversiteit in het boerenlandschap.

We zijn op een missie, met meer dan 24.000 anderen

Land van Ons startte vanuit het idee dat burgers zélf kunnen zorgen voor verandering. Wij wachten niet totdat anderen biodiversiteit in onze landbouwgrond herstellen, we nemen het heft in eigen hand.

Samen bouwen we aan een boerenland vol leven…

Onze burgercoöperatie koopt landbouwgrond. Boeren herstellen hier biodiversiteit en landschap. Ze produceren er zonder kunstmest en chemische middelen. Kruiden, insecten, vogels, wormen en andere dieren krijgen de ruimte.

…waar biodiversiteit voorop staat!

Biodiversiteit vormt de basis voor onze gezondheid, voedselzekerheid, kwaliteit van leven en onze economie. Kleinschalige landbouw, met een mix van akkerbouw en veeteelt, zorgt voor een grote rijkdom aan divers (bodem)leven. Om toekomstbestendig te boeren moeten we dus terug in de tijd.

Want ons land is jouw land, en ons land is groen!

Van de beplanting tot de inrichting tot het beheer: ieder onderdeel leidt tot een toekomstbestendig plan voor landschappen die planten, dieren, insecten en mensen van eerlijk voedsel voorzien.

Met 1 m² doe je al mee

Word een van ons en #groeigroen

Maar liefst 60% van de Nederlandse grond is landbouwgrond. Daar is het verlies van biodiversiteit ten opzichte van 60 jaar geleden het grootst. De oorzaak hiervan is schaalvergroting. Die gaat gepaard met kunstmest, het gebruik van grote machines en pesticiden. Bij die middelen is alles er op gericht om schimmels, plaagdieren of plaagplanten om zeep te helpen om zo het gewas te beschermen.

In een natuurlijk ecosysteem regelt de natuur dat zelf: bodemschimmels eten bacteriën, die worden weer door aaltjes opgegeten. En ritnaalden (de larven van kniptorren) zijn weer gek op aaltjes. Muizen en mollen voeden zich weer met ritnaalden, voordat ze eindigen als lekker hapje voor verschillende vogelsoorten zoals bijvoorbeeld kerkuilen.

Deze biodiversiteit is onmisbaar voor ons leven als mensen. Het vormt de basis voor onze gezondheid, voedselzekerheid, kwaliteit van leven en onze economie. Kleinschalige landbouw, met een mix van akkerbouw en veeteelt, zorgt voor een grote rijkdom aan divers (bodem)leven. Om toekomstbestendig te boeren moeten we dus terug in de tijd.

Als mens worden wij in leven gehouden door ongeveer 2.000 verschillende micro-organismen die in en op ons lichaam ‘wonen en werken’. 24 uur per dag, ons hele leven lang. Die complexe samenwerking zit in al het leven op aarde. Rond de 100 miljoen soorten, die in tienduizenden samenlevingsverbanden (ecosystemen) onze biodiversiteit vormen. 99 % is voor ons niet met het blote oog zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk.

De mens is 1 van die 100 miljoen soorten, maar ook de soort die verantwoordelijk is voor het ondergraven van al die ecosystemen. Omdat we gaan voor snel geld verdienen of omdat we de gevolgen van ons handelen letterlijk niet zien of begrijpen. Met als consequentie dat systemen uit elkaar vallen, doordat we cruciale soorten uitgemoord hebben.

Hecht je aan de vitaliteit van je eigen leven en dat van toekomstige generaties? Dan is een gezonde biodiversiteit ook jouw verantwoordelijkheid.

Voor elk stuk grond dat wij kopen kiezen we een biologische boer die het perceel mag pachten. Met deze boer maken wij een plan waarin biodiversiteit en duurzaamheid voorop staan. Van de beplanting tot de inrichting tot het beheer: ieder onderdeel leidt tot een toekomstbestendig plan voor landschappen die planten, dieren, insecten en mensen van eerlijk voedsel voorzien. Zo werken we samen naar een nieuwe manier van leven: lokaal en biologisch, waar mens en dier weer tot elkaar komen. Net zoals het ooit is geweest.

Waarom langs de zijlijn staan wachten, als we met elkaar het potentieel hebben een verandering in te zetten? Laten we zelf het heft in handen nemen! Als iets je eigendom is, krijg je een andere verantwoordelijkheid. Je bent meer betrokken. Je gaat beter begrijpen wat er aan de hand is. Wij geloven dat dit tot gedragsverandering zal leiden. Dat dit idee aanslaat, blijkt wel uit de groei van het aantal deelnemers. We zijn half november 2019 begonnen. Eind december 2019 hadden we 700 deelnemers en inmiddels staat de teller op meer dan 24.000!

Doe je met ons mee?

We hebben jou nodig om de biodiversiteit in Nederland weer in orde te maken! Land van Ons is een burgercoöperatie. Iedereen kan meedoen, want het Nederlandse landschap is van ons allemaal. Door met elkaar eigenaar te worden kunnen we zélf voor verandering zorgen. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie, of je nu voor €10.000 of voor €20 inlegt. Onze ambitie is groot: in 10 jaar tijd willen we samen 300.000 hectare, oftewel 15% van het Nederlandse boerenland opkopen en hier het leven laten terugkeren.

Samen gaan we voor een boerenland vol leven!

Dankzij onze deelnemers hebben wij in korte tijd al 2,6 miljoen m² boerenland in beheer, waar we direct zijn begonnen met het bevorderen van de biodiversiteit. Misschien ook wel bij jou om de hoek.

Voor €20 per jaar ben je al deelnemer en krijg je je eerste m²’s. Je maakt dus direct een verschil! Help jij ons naar de 300.000 hectare?