Percelen kopen is hard werken

april 2022

Een willekeurig stuk landbouwgrond kopen is op zich niet zo moeilijk. Dat wordt het pas als je op zoek bent naar een perceel met meer dan gemiddelde mogelijkheden of een verhaal waarvan je meteen weet: hé, dit is interessant, hier kunnen we het verschil maken. Percelen met een smoel.

Zo zijn we nu in onderhandeling over een perceel dat middenin Wassenaar ligt. Het is niet groot (6,5 ha), maar het is een perceel waar al jaren ‘gedoe’ over is. Waar gaat het om?
• Een 20 jaar durende controverse tussen gemeente/provincie en de eigenaar van de grond, waarop een handelskwekerij is gevestigd.
• De overheden willen het bedrijf daar weg hebben; zoals altijd gaat het over geld.
• Gevolg: plannen, plannen, nog meer plannen… maar geen oplossing.
• Eindelijk, begin 2022, gaan de overheden (node) akkoord met een regeling waarmee de eigenaar als compensatie voor de verhuizing op een deel van het perceel villa’s mag laten neerzetten.
• Maar dan komen omwonenden op het toneel, want die villa’s bederven hun uitzicht.
• Je voelt het al: meer procedures, meer gedoe.
• Een van de buurtbewoners komt met een idee: kan Land van Ons het perceel niet kopen?

Het contact is snel gelegd. Vraag nummer één: past het perceel in onze aankoopstrategie? Die kan met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord. Het is bij uitstek een zichtlocatie, pal aan de N44, die dwars door Wassenaar loopt. Een belangrijke verkeersader (gelukkig maar 70 km/uur) tussen Leiden, Wassenaar en Den Haag. Met de Eikenhorst (eigendom koninklijk huis) als buurman. Op een plek met een lange cultuurhistorie. En aan de achterzijde een belangrijke fietsroute door het landelijk gebied van kasteel Duivenvoorde. Een perceel met smoel en mogelijkheden. Bijvoorbeeld een combinatie van groenteteelt met biologische bloembollen. Voor een startende boer een mooie locatie met een interessant achterland als mogelijke clientèle.

Maar dan moet de buurt eerst wel even het probleem van de vraagprijs oplossen. Want wij kopen landbouwgrond en daar horen taxaties bij. Maar als je ook villa’s mag bouwen…

Met alle creativiteit gaan we aan de slag. Partijen doen water bij de wijn. Gemeente en provincie zijn enthousiast over dit nieuwe initiatief. Maar de tijd dringt, want de verkoper is het jarenlange gedoe meer dan zat. Zijn we er uitgekomen? Nog niet. The devil is in the details. Maar als het lukt, dan hoor je het als eerste.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten