Grond heb je niet, grond beheer je

Land van Ons heeft onlangs een stuk grond van 11 ha kunnen kopen in Swalmen, Midden-Limburg. De verkoopster is Petra Roebroek. Zij is opgegroeid in Roermond en erfde het perceel van haar vader en verkocht het aan Land van Ons. “Grond heb je niet, grond beheer je en geef je door”, dat credo heeft ze van haar vader overgenomen.

Petra’s vader was de oudste van zes broers van een boerenfamilie in Zuid-Limburg. Twee broers werden boer, waarvan een broer het ouderlijk bedrijf overnam. Op die boerderij werden onder meer graan en aardappels verbouwd en speelde fruitteelt ook een belangrijke rol. Petra’s moeder kwam uit een fruittelersfamilie uit Zuid-Limburg. “In de weekenden en in de vakanties gingen we met ons gezin naar de familieboerderij in Zuid-Limburg. We wandelden langs de landerijen en als het even kon zat mijn vader op de combine van zijn broer”, vertelt Petra.

Veel en goedkoop
In overleg met zijn familie is Petra’s vader geen boer geworden, maar uit alles wat hij deed bleek hij er wel een groot hart voor te hebben. Hij werd belastingadviseur en kreeg veel boeren als cliënt. Hij adviseerde bij investeringen en was goed op de hoogte van de kengetallen. Opgegroeid met de landbouwideeën van na de oorlog was voor hem een hoge opbrengst en lage kostprijs bepalend voor de kwaliteit van het boerenbedrijf. Hierbij was het inzetten van bodembeschermingsmiddelen zeer gangbaar. Zelf had hij zijn hele leven, tot op hoge leeftijd, een grote moestuin. Alles moest netjes in rijen staan en zonder onkruid.

In de jaren zeventig kocht vader Roebroek hij het perceel in Swalmen. Het was toen onder andere een boomgaard. Eind jaren tachtig zijn de fruitbomen gerooid. Het land werd verpacht, zonder specifieke afspraken over het gebruik van de grond. Sindsdien zijn er vooral suikerbieten, tarwe en aardappelen op verbouwd. Uitgangspunt was goed rentmeesterschap en een teken daarvan was dat de boer een goede opbrengst realiseerde. Sociale banden en vertrouwen in de pachter speelden ook een rol.

Het perceel en de verkoop
Petra Roebroek woont al jaren in Arnhem. Als ze naar het zuiden gaat, bezoekt ze altijd het perceel. Het ligt prachtig in het beekdalenlandschap bij Swalmen. “De grond is mij lief en ik voel me er verantwoordelijk voor.”

In 2020 werd zij benaderd door Herenboeren Roermond, dat inmiddels Coöperatie Land van Baexen (LvB) heet. Deze “herenboeren” waren al jaren op zoek naar een stuk grond. Toen in 2024 de verkoop van het perceel in beeld kwam, zocht ze contact met Land van Ons om het te kunnen kopen. Dat is inmiddels gelukt: Land van Ons is eigenaar en heeft met Land van Baexen afspraken gemaakt over gebruik van de grond.

Petra was bekend met Land van Ons. Eerder hadden buurtgenoten iemand een aantal vierkante meters grond van Land van Ons cadeau gedaan. “Zelf eet ik al jaren zo veel mogelijk biologisch en ik ben overtuigd dat er iets moet veranderen binnen de landbouw. Er waren ook andere kopers in beeld maar in de geest van mijn vader, ‘grond beheer je en geef je door,’ koos ik voor verkoop aan Land van Ons. Verbeteren van biodiversiteit speelt voor mij een belangrijke rol en ik wil bijdragen aan de noodzakelijke transitie in de landbouw.”

Reacties omgeving
Haar vriendenkring en netwerk zijn het eens met Petra’s keuze. Herenboeren is in contact getreden met de omwonenden van het perceel. De eigenaren van de van de naastgelegen B&B zijn positief. De toeristische waarden van dit gebied zullen met de nieuwe natuurinclusieve teeltwijze worden versterkt. En de beukenlaan naar de B&B zal hopelijk minder belast worden door gangbaar landbouwverkeer.

Petra is blij dat ze met de verkoop een bijdrage levert aan verduurzaming van de landbouw. Inmiddels is ze deelnemer geworden van Land van Ons en overweegt ze een extra geldstorting.

Tekst: Helen Eggenkamp

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
X
Pinterest
WhatsApp
Threads

Gerelateerde berichten