Burgerwetenschappers van start in Oud Ade

Op zondag 21 maart kwamen de vrijwillige burgerwetenschappers van ons perceel in Oud Ade voor de eerste keer bijeen. In de kou, en vooral ook harde wind, legde Ilse Duijvestein, initiatiefnemer en coördinator van de burgerwetenschappers, uit wat burgerwetenschap inhoudt (zie de foto boven dit artikel). Tijdens deze ‘kick-off’ konden vrijwilligers zich oriënteren op welk type burgerwetenschap hun interesse heeft.

Door Pieter Lagerwaard

Wat is een burgerwetenschapper eigenlijk? Een burgerwetenschapper is allereerst geen officiële titel en behoeft geen diploma: iedereen kan een burgerwetenschapper worden. Het betreft binnen de biologie het gedetailleerd meten en tellen van bepaalde dier- plant- of insectsoorten. De ontwikkeling van de biodiversiteit kan zo in kaart gebracht worden, want ‘meten is weten’. De term komt van het Engelse citizen scientists, maar ze worden ook wel gemeenschapswetenschappers genoemd. Er zijn burgerwetenschappers actief over de hele wereld: ze meten de vogels, bijen, wormen en zelfs koraalriffen, en ondersteunen hiermee ‘echte’ wetenschappers met deze tijdrovende taak (zie deze Wikipedia pagina voor meer informatie).

Worm
Een waarneming van wormen op Oud Ade. Foto: Constant van Goor

De burgerwetenschappers van Oud Ade kunnen gebruik maken van bestaande telsystemen. Op de veelgebruikte website Waarnemingen.nl is een toegankelijke pagina aangemaakt voor de tellingen in Oud Ade (zie deze pagina). Er wordt ook getracht aansluiting te vinden bij  eerder uitgevoerde tellingen in het gebied, zoals vogel- en bijentellingen. De bedoeling is dat de data die hieruit voortkomen uiteindelijk gebruikt worden door de onderzoekers van Universiteit Leiden, die binnenkort op het perceel in Oud Ade van start gaan met een groots onderzoek naar biodiverse landbouw.

Heeft u interesse om te komen helpen als burgerwetenschapper op Oud Ade? Volgens coördinator Ilse is het zijn van een burgerwetenschapper ‘een heerlijk excuus om zelf met de voeten in de aarde te staan en de wereld om je heen te observeren’. U hoeft er geen ervaring voor te hebben, want er bestaan toegankelijke workshops die het gebruik van Waarnemingen.nl uitleggen, zoals deze cursus. De belangrijkste taak is om periodiek of eenmalig zorgvuldig te observeren en de observaties correct in te voeren in een dataopslagsysteem. Hiermee kunnen we  de – hopelijk positieve! – ontwikkeling van de biodiversiteit op ons perceel in kaart brengen.

Bij interesse kunt u een mail sturen naar Ilse Duijvestein (i.duijvestein@xs4all.nl).

Image
Panorama van ‘Ons’ perceel nabij Oud Ade. Foto: Esmé Bosma
Deel de post:
Facebook
LinkedIn
X
Pinterest
WhatsApp
Threads

Gerelateerde berichten