Open Perceeldagen 2023

Kom naar onze Open Perceeldagen!

We nodigen je graag uit voor de open perceeldagen van 2023!

Elk jaar stellen wij het perceel open aan onze deelnemers en geïnteresseerden. Dit jaar zijn alle perceeldagen verspreid over een heel seizoen, om je mee te kunnen nemen op de hectares grond waar we de biodiversiteit en het landschap herstellen.

De teams hebben dit jaar heel veel uren gestoken in de percelen omzetten naar akker en/of grasland waar het leven terugkeert. Samen met de boer werken we van de grond af aan, aan lokale oplossingen voor biodiversiteitsherstel.

Er zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd, biodiversiteitsplannen geschreven, het bodemleven geanalyseerd, bijen, vlinders en libellen gemonitord, heggen en hagen geplant, vrijwilligers uit de buurt betrokken en nog veel meer.

Op de open perceeldag laten we je graag meegenieten van de inzichten en ervaringen die we de afgelopen jaren (of jaar!) hebben opgedaan. Ontmoet de gepassioneerde teams en boeren van onze grond, en kom in contact met andere Land van Ons deelnemers!

Neem je familie mee en leer over de transitie van onze percelen naar boerenland vol leven!

Welke percelen kun je bezoeken?

Wat is er te doen en wanneer?

Klik op de + bij het perceel voor meer informatie en eventueel benodigde aanmeldingen. Voor sommige activiteiten geldt een maximaal aantal deelnemers.

Vogelexcursie rond de Friese percelen Triemen en Zwagermieden. De start is om 07:00 uur bij de Triemen aan de Dolle waar deze kruist met de Sweager Feart.

Ons perceel Noordbeemster wordt beheerd door Tim en Evert Zijp van biologisch dynamische melkveehouderij Schermer Eylandt uit De Rijp. Wij vinden het waardevol en leuk om te laten zien vanuit welke visie de familie Zijp werkt en daarom organiseren we een open dag op hun bedrijf.

Op Eerste pinksterdag, zondag 28 mei, is de boerderij Schermer Eylandt open voor 75 bezoekers. Zij krijgen een programma waarin een rondleiding over de boerderij en een boottocht door de Eilandspolder langs het land van de boerderij, centraal staan. Natuurlijk is de informatie-en verkoopstand met vrijwilligers van Land van Ons ook de hele dag aanwezig. Daarnaast is het mogelijk om verse mest en rauwe melk te kopen (het advies is om de melk thuis nog te koken) en om een bootje of kano te huren.

Kom mee wandelen met ons lokale perceelteam op zaterdag 3 juni. Om 11:00 openen we een nieuwe wandelroute langs ons perceel in het Sallandse boerenlandschap met wethouder Rob de Geest en Lettelenaar van het jaar 2022, Betsie Leerkes. Onderweg laten vrijwilligers zien wat er allemaal te beleven valt.

We raden je aan om tussen 11:00 en 14:00 te starten met de wandelroute.

Het perceel Lettele vind je aan de Schooldijk, 7433 PD Schalkhaar (een zijweg van de Oerdijk, de weg van Schalkhaar naar Lettele).

Aanmelden is niet nodig.

Parkeren kan aan de Schooldijk. Parkeerwachters zijn aawezig.

Op zaterdag 15 juli kan je van 10.00-16.00 uur genieten op het erf van onze pachter, de familie Steenbergen in Onnen.
 
Vanaf hier organiseren we excursies per overdekte kar (janplezier) naar ons perceel (waar voor het eerst quinoa wordt verbouwd). Je kunt er ook een lezing bijwonen over de historie van de Onneresch en het huidige beheer door Land van Ons. Voor excursie en lezing moet je je opgeven! Boer Berend en zijn zonen verzorgen vrij toegankelijke rondleidingen over de boerderij.
 
Er zijn marktkramen met informatie en de producten van Land van Ons, een proeverij van pannenkoeken van de lekkere Land van Ons-mix, en er is live muziek. 🎶In de boerderijwinkel Wilma’s Erf kun je de producten kopen, maar ook allerlei andere duurzame lekkernijen en spulletjes.
Een leuk dagje uit voor met je vrienden, familie, kinderen, buren en collega’s die duurzame landbouw met eigen ogen willen zien en ervaren.
 
Opgave voor een lezing en/of excursie: onneresch@landvanons.nl
 

Kortom, het wordt een leuke dag voor jong en oud. Én er is ook live muziek!

Wanneer: Zaterdag 15 juli tussen 10.00-16.00 uur
Waar: de boerderij van de familie Steenbergen, Zuidveld 16 in Onnen

Hoe anders is de situatie op De Biesterhof vergeleken met onze eerste open perceeldag, nog maar een jaar geleden!

Toen: een goeddeels kale vlakte, met enkele standjes, een paar schapen, een plattegrond met een gloedvol betoog, een netwerk van sympathisanten, betrokkenen, vrijwilligers; ondanks de hitte kwamen er maar liefst 325 bezoekers.

En nu 2 september 2023: De Biesterhof volop in ontwikkeling, een hecht team, gewassen op het land (strokenlandbouw, groentetuin, gerst, sorghum, boekweit, thee, kruiden), vele honderden meters heggen met inheemse struiken en bomen, tunnelkas, infoborden. En we hebben nog veel plannen, zoals de aanplant voedselbos.

Team Biesterhof en haar vele vrijwilligers zijn trots op wat er tot nu toe is bereikt. Maar we zijn er nog lang niet! Het uitgroeien tot een volwaardig natuurinclusief werkend agrarisch bedrijf vergt nog zeker vijf jaar pionieren en flink aanpoten. Je bezoek en je betrokkenheid zijn van harte welkom en ons een hart onder de riem.

Programma open Dag Biesterhof 2023: LvO-Natuurinclusief landbouwbedrijf volop in ontwikkeling

  • 10:45 Rondleiding biodiversiteit, nadruk op insecten, met LVO vrijwilliger Frank
  • 11:00 Biesterhof rondleiding met boer Dolf
  • 12:00 Biesterhof rondleiding met tuinder Eline
  • 12:45 Rondleiding biodiversiteit, nadruk op vegetatie, met LVO vrijwilliger Willem
  • 13:00 Biesterhof rondleiding met boer Howard

Verder zijn er enkele infostands, verzorgen we huisgemaakte hapjes, en de koffie en thee zijn gratis.

Wanneer: Zaterdag 2 september tussen 10.30-14.30 uur
Waar: Burgerboerderij de Biesterhof, Zeelandsestraat 74 Millingen a/d Rijn

 
PS: voor de open dag zoeken we nog enkele vrijwilligers voor hand- en spandiensten. Doe je mee? Neem even contact op methan@browuerderckx.nl Alvast bedankt!

Zaterdag 23 september tussen 13:00 en 17:00 open middag op perceel Bakkeveen, Biskopsreed 1, Wijnjewoude. 

We organiseren o.a. wandelrondleidingen over een deel van de percelen (34 ha) en je kunt ook lekkernijen proeven van eigen oogst, genieten van verhalen en prachtige foto’s van vrijwilligers en meebouwen aan een groot insectenhotel voor op het perceel. Kinderen kunnen daarnaast nog slootjesdieren zoeken en (stok)brood maken in een vuurkorf.

Op zondag 1 oktober gaan de hekken van perceel Oud Ade open! Ben je nieuwsgierig naar de cranberryplanten, het (verhoogde) waterpeil of hoe de polderrijst erbij staat? 
 
We heten je graag welkom op 1 oktober op de Leidseweg 3, schuin tegenover de molen, in Oud Ade. Tussen 12 en 15 uur vertellen telers en anders actieve betrokkenen hun verhaal over wat er allemaal gebeurt op ons perceel. Perceel Oud Ade heeft onder andere veel media-aandacht gekregen dit jaar vanwege de zoektocht naar perspectief voor de landbouw in het veenweidegebied. Samen met wetenschappers van de Universiteit Leiden zijn we druk bezig geweest om een voorloper te worden en experimenteren we met innovatieve teelten en ideeën zoals risottorijst in de polder en cranberries op veengrond. 
 
Links naar artikelen over perceel Oud Ade:
 
Iedereen is welkom om te kijken hoe wij samen met boeren, telers, Universiteit Leiden en vrijwilligers het land ontwikkelen. Naast rondleidingen over het perceel hebben wij ook een verkoopstand met heerlijke producten van de percelen van Land van Ons.  Er is volop parkeerplek voor je fiets maar beperkter voor auto’s. Je kunt er ook komen met de bus vanaf Leiden CS.
 
Toegang is gratis en registratie is niet nodig. 

Land van Ons nodigt belangstellenden van harte uit voor de open dag op zaterdag 14 oktober van 13:00 tot 17:00 uur op haar perceel in Wassenaar. Aan de Rijksstraatweg 601 zijn diverse activiteiten zoals slootje scheppen, rondleidingen en kennismaken met de plannen van de pachter. Er zijn producten van Land van Ons uit heel Nederland te koop en pachter Erwin biedt biologische bomen en planten aan. Kinderen verkennen het perceel met een verrassende speurtocht. En vrijwilligers vertellen aanstekelijk over hun ervaringen en nodigen mensen uit zich bij hun aan te sluiten. Voor de vogelliefhebbers is er gelegenheid om vogels te spotten. Kom en maak deze open dag mee. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten