Blij zijn met bevers op je land?

We werken veel samen met dieren op onze akkers als het gaat om bodemverbetering, gewasbestuiving, -bescherming en -bemesting. Maar kunnen we ook samenwerken met dieren bij het beheer van de waterstand, dat met de klimaatverandering een steeds grotere uitdaging wordt? Geïnspireerd door het artikel ‘Dit zijn de echte kunstenaars’ 23 april over het beheer van de bever in De Groene Amsterdammer april 2023 (nr. 17-18) – er zouden zelfs mensen in de buurt van bevers zijn gaan wonen vanwege hun waterbouwkundige kwaliteiten – vroegen we ons af of bevers ons zouden kunnen helpen bij het beheer van de waterstand op onze percelen. Ons nieuwe, gegarandeerd onbetrouwbare orakel ChatGPT wist desgevraagd zelfs te melden dat Land van Ons een voorbeeld van een initiatief is dat bevers ziet als bondgenoten en inzet voor het herstel van landschap en biodiversiteit én dat op sommige percelen van Land van Ons bevers aanwezig zijn … of worden verwacht. Jaja. En dat wij samen met de pachters willen kijken hoe ze het beste kunnen samenwerken met deze dieren. Toch een glazen bol die AI?

We vroegen boer Howard Koster van de Biesterhof naar zijn mening. Moet je als boer blij zijn met bevers op je land of juist niet? ‘Haha, wat een vraag. Ik heb daar echt geen flauw benul van! Met mijn beperkte kennis van bevers ga ik ervan uit dat zij stromend water nodig hebben om de waterstand te regelen. Ze knagen bomen door en bouwen een dam, die stuwt vervolgens het water op? Bij ons bijvoorbeeld staat ons grondwater via ondergrondse zandbanken in directe verbinding met de Waal. Het waterschap heeft in een pilot met sluisjes in de wetering geprobeerd water vast te houden, maar vanwege de zandlaag onder de klei is dit niet mogelijk gebleken. Uiteindelijk volgt alles hier de stand van de Waal. Wouter van Eck van Voedselbos Ketelbroek, niet ver hier vandaan, heeft een klein riviertje dat over zijn land loopt. Daar zitten bevers die flink aan landschapsmanagement doen. Hij is er blij mee, en zorgt simpelweg dat hij geen ‘dure’ productiebomen langs het water heeft staan, maar wilgen en elzen voor de bevers!’

‘Dat klopt, ik ben blij met de beverpaartjes op voedselbos Ketelbroek’, reageert Wouter van Eck. Begin dit jaar verzorgde hij samen met waterschapspartij “Water Natuurlijk” een excursie om praktijkervaringen met bevers te delen en te laten zien hoe je ze een optimale plek in het landschap kunt bieden. In een filmpje van Omroep Gelderland vertelt hij wat dat de bever een goede bondgenoot van de boer kan zijn in de strijd tegen de verdroging.

Een beverdam.
Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten