Op de Vrouwe Vennepolder bij Oud-Ade werkt Land van Ons samen met de universiteit van Leiden aan de landbouw van de toekomst. Een toekomstbestendige landbouw gaat over meer dan voedselproductie. Biodiversiteit; een gezonde veenbodem die de CO2 vasthoudt; het tegengaan van bodemdaling door de waterstand hoog te houden, kortom een voedselproductiesysteem dat in evenwicht is met de natuur, is waar we naar streven.
Het is lastig gewassen te vinden die het in snel veranderende klimaat goed doen. Op het perceel teelt Sander nu voor het tweede jaar rijst. Eerst was dat risotto uit Zwitserland. Die leverde geen oogst op omdat het weer niet meewerkte. Dit jaar plantte Sander 32 rijstsoorten uit werelddelen op dezelfde breedtegraad als Nederland. Zeker een derde daarvan heeft het goed gedaan en rijst gegeven.
De risotto van vorig jaar is dit jaar opnieuw uitgeplant. Dat ging aanvankelijk niet goed door nat en koud weer. Maar in augustus is de rijst toch gaan bloeien. Maar hij is laat vrucht gaan dragen, en daarom rijpen de korrels nu niet goed af.
Sander laat het zien: de korrels zijn grijzig in plaats van wit, en ze vallen tussen zijn vingers gemakkelijk uit elkaar. De structuur is een beetje kleiig. Het ziet er niet uit als gewone risotto. Hij grapt dat je er misschien sake (Japanse rijstwijn) van zou kunnen maken.
Wat gaat er volgend jaar gebeuren? We gaan door met de 10 best presterende soorten. We gaan dan ook samenwerken met 3 biologische boeren in de buurt. Die gaan ook rijst telen. Die samenwerking met andere partijen is een van de waardevolle elementen van het boeren op dit perceel. Je doet het immers niet alleen voor de oogst.
De rijstteelt trekt ook dieren aan: Sander wijst naar een foeragerend puttertje. Vogels weten de nieuwe voedselbron snel te vinden. Evenals de ratten, die trekken vervolgens wezeltjes aan (en ook katten). Zo zie je dat de natuur vanzelf werkt. Je hebt een beetje geduld nodig en moet flexibel kunnen inspelen op wat je oogst. Sander kijkt er heel tevreden bij.