Wisseling van de wacht, Open Dag en activiteitenmarkt.

Het perceelteam Houten is in oktober 2023 enthousiast van start gegaan. Het prachtige perceel van 18.5 hectare aan de voet van het kasteel biedt veel mogelijkheden om omgetoverd te worden tot een natuurgebied met winstgevende gewassen en veel variatie in biotopen. Vooral de huidige faunapopulatie, geteld door vrijwilligers, geeft hoop op een nog grotere diversiteit. Buizerds, uilensoorten, hazen, ooievaars, puttertjes, vlindersoorten en bijen, van alles vliegt en loopt rond. Ook in de grond is al gekeken naar leven en welzijn. Het mais, wat twintig jaar de grond heeft uitgeput, is vervangen door hennep, witte emmer en een enorme bloemen en grassen weide. Hoewel het waterige voorjaar negatieve invloed heeft gehad op groei en bloei, is er al duidelijk verbetering zichtbaar. De inzet van onze pachter was zowel overdag als ’s nachts nodig om alles op tijd te bewerken en in te zaaien.

In het najaar concentreren we ons als perceelteam op de totstandkoming van een perceelplan, in samenwerking met het bestuur en deskundigen uit verschillende werkgroepen. De historie van het perceel, dat begin 18 e eeuw enige tijd een belangrijke kasteeltuin was, de dubbelbestemming archeologie, de positionering in schootsveld en innundatiegebied van De Nieuwe Hollandsche Waterlinie (Unesco-status) en de grondkwaliteit na decennialange maïsteelt vragen om een zorgvuldig en uitgebalanceerd plan. Ook de afstemming met de mede-eigenaar van het perceel is hierin van belang.

Door verschillende omstandigheden hebben 3 van de 5 startende teamleden aangegeven te stoppen met activiteiten voor Land van Ons Houten. Gelukkig hebben twee nieuwe mensen zich gemeld om de vele taken op zich te nemen. Onze huidige perceel coördinator is Ben Slijkhuis. Hij heeft zich gestort op de complexe materie van Perceel Houten. Als ervaren bestuurder en begeleider van teams is het de juiste man om verdere ontwikkelingen in gang te zetten. Hij vervangt Bram Eigenhuis, die met veel verve en energie het project is gestart en nu de taken overdraagt. Bram, bij deze bedankt voor je energie en expertise. Naast Ben is Irene Mobach toegetreden tot ons team en werkt als relatiemanager voor het perceel Houten, voor contacten met de omgeving en vrijwilligers. Voor concrete klussen als wormen tellen benadert ze de vrijwilligers. Momenteel werkt zij nog voor SportUtrecht als verenigingsadviseur, binnenkort gaat ze met pensioen. Ben en Irene, welkom en veel plezier en voldoening gewenst bij Land van Ons Houten. Dick Sijtsma, onze fotograaf, gaat helaas verhuizen en kan wellicht een ander perceel van dienst zijn met prachtige natuurfoto’s. Mieke Baldé, pachterzoeker en pachtervinder, heeft een andere uitdaging gevonden in een nieuwe, ecologische tuin. Dick en Mieke, ontzettend bedankt voor inzet en enthousiasme.

Op 6 juli hadden we onze eerste open dag. Gezien de locatie werden mensen verzocht met de fiets te komen. Regen en wind, maar tot onze opluchting liet niemand zich daar door tegenhouden. Liefst 160 mensen deden mee met de verschillende activiteiten. De rondleidingen van onze pachter Henk Smith van boerderij Nieuw Slagmaat waren populair. Verschillende malen verwonderden grote groepen zich aan de zichtlijn van het kasteel over het perceel naar de A27, gevormd door (helaas grotendeel slecht verzorgde) perenbomen. Ook de dichtgegroeide vijvers, die te zijner tijd moeten worden hersteld, waren trekpleisters. Zelfs kinderen waren op de open dag gekomen en konden in

het water met schepnetjes en vergrootglaasjes op zich gaan naar de geelgerande watertor en stekelbaarsjes. Dank aan twintig vrijwilligers, die de gehele dag op het terrein alles in goede banen leiden, ondanks dat de tenten bijna de lucht in gingen.

Op 7 september presenteerde Land van Ons Houten zich op de jaarlijkse activiteitenmarkt van Houten. Alle perceelleden spraken de hele dag door met geïnteresseerden uit de regio, brachten de boodschap en doelen van Land van Ons. Aan het eind van de dag veel folders meegegeven en een lijst van twintig nieuwe kandidaten voor nieuwsbrief LVO, vrijwilligerswerk of aankoop van weer enkele vierkante meters grond, om met elkaar te bewerkstelligen wat de nieuwe regering niet gaat doen.

Foto: Dick Sijtsma

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
X
Pinterest
WhatsApp
Threads

Gerelateerde berichten