Kom op 5 september naar het Science Café

De Nederlandse waterkwaliteit staat al jaren onder druk. Herstel van het ecosysteem in de sloot is hard nodig. Vanuit de wetenschap is bekend dat waterplanten een zuiverende werking kunnen hebben, en kunnen bijdragen aan ecosysteemherstel. Krabbenscheer, een plant die vroeger veel voorkwam in het veenweidegebied, is hiervoor een uitstekende kandidaat. Echter, de Rode Amerikaanse rivierkreeft, een invasieve exoot, compliceert het verhaal. De kreeft verslechtert de waterkwaliteit door o.a. het graven in slootkant en vraat aan waterplanten. Kan de robuuste krabbenscheer hier tegenop?

Studenten van de Universiteit Leiden hebben een half jaar lang onderzoek gedaan in Het Polderlab om meer inzicht te krijgen in de interactie tussen krabbenscheer en invasieve rivierkreeften. Wat doet krabbenscheer met de dichtheid aan kreeften? Hoe veranderen de waterkwaliteit en het leven in de sloot? Kunnen we het ecosysteem van de veenweidesloot herstellen?

Programma

We beginnen op het perceel om Krabbenschuur en de Rode Amerikaanse rivierkreeft te bekijken. Mensen die met de auto komen, kom eerst naar Het Polderpodium, we gaan carpoolen i.v.m. beperkte parkeerruimte. Kom je op de fiets ga dan direct naar het perceel, zie onder.

19.00 uur Polderpodium – Langebrug 1 te Warmond – voor mensen die met de auto komen.

19.20 uur Uitleg op het perceel. We vertrekken bij het hek aan het Vennemeer (achter de Brasserie) – mensen die op de fiets komen, treffen we daar.

20.00 uur terug in Polderpodium

20.15 twee korte lezingen in het Polderpodium

21.00 uur afronding met een drankje

Graag aanmelden. Er is een beperkt aantal plaatsen, meld je aan bij oudade@landvanons.nl met vermelding of je met de auto of fiets komt.

Verder willen we je nog het volgende laten weten:

  • Onze Open Dag is op 22 september van 11.00 tot 15.00 uur. Meer informatie vind je hier
  • We zoeken iemand voor het perceelteam voor pr & communicatie. Misschien iets voor jou? Bekijk de vacature.  
Deel de post:
Facebook
LinkedIn
X
Pinterest
WhatsApp
Threads

Gerelateerde berichten