Toelichting op locatie en ontwerp Polderhut
Op verzoek van zowel omwonenden van het perceel Oud Ade als van de Dorpsraad geven we op deze pagina een toelichting op het ontwerp en de gekozen locatie voor de Polderhut. De Polderhut is een bescheiden schuil-, werk- en opbergruimte voor de telers van Land van Ons en onderzoekers van de Universiteit Leiden.
Voorgeschiedenis
Bij de aankoop van perceel Oud Ade was al duidelijk dat op het perceel een onderkomen moest worden gerealiseerd waar de telers en onderzoekers zouden kunnen schuilen, werken en gereedschap konden opbergen. In 2021 werd via een principeverzoek aan de gemeente toestemming gevraagd voor een gebouwtje in de polder van circa 100 m². De gemeente reageerde daar positief op. Aanvankelijk was er ook het plan om een informatiecentrum te realiseren voor bezoekers van dit unieke onderzoeksproject, maar dit plan bleek te ambitieus.
Bij wijze van tijdelijke voorziening werd een vergunning aangevraagd en verkregen voor de plaatsing van een door de Universiteit gedoneerde werkkeet en vier parkeerplaatsen op de hoek Vennemeer/Leidseweg.
Tegen deze vergunning werden drie bezwaarschriften ingediend, die na een lange bezwaarprocedure (ongeveer een jaar) werden afgewezen.
Vanwege de weerstand tegen de vergunde locatie, besloot Land van Ons voorlopig geen gebruik te maken van de tijdelijke vergunning en in overleg met omwonenden op zoek te gaan naar een definitieve oplossing voor de parkeer- en huisvestingsbehoefte.
Overleg met omwonenden en andere belangstellenden
Na drie uitgebreide bijeenkomsten met omwonenden (in december 2023 en maart en september 2024) en andere tussentijdse overleggen zijn er goede alternatieve locaties gevonden voor de vier parkeerplaatsen en de Polderhut.
Locatie parkeren
In verband met de verkeersveiligheid en het uitzicht, komen de vier parkeerplaatsen ongeveer 90 meter van de Leidseweg af te liggen, haaks op het Vennemeer. De parkeerplaatsen worden zo veel mogelijk gecamoufleerd en bieden een veilige in- en uitrijmogelijkheid. De omgevingsvergunning voor de aanleg van de parkeerplaats is inmiddels verstrekt.
Alternatieve locatie Polderhut
Met betrekking tot de locatie en aangezicht van de Polderhut is in samenspraak met de toekomstige gebruikers, omwonenden en andere belangstellenden (zoals de Weidevogelwacht) een wensenlijst opgesteld en een aantal potentiële alternatieven geïnventariseerd. Resultaat van het overleg en onderzoek van de verschillende opties is dat de Polderhut bij voorkeur wordt geplaatst in de hoek waar de meeste activiteiten plaats vinden: de noordwesthoek in de buurt van de Boekhorstvaart.
Ontwerp Polderhut
Wim Klaassen, een lokale architect en tevens vrijwilliger bij Land van Ons, heeft een ontwerp gemaakt dat voldoet aan de wensen. De Polderhut is, conform de wensen van omwonenden, zeer bescheiden van omvang (ongeveer 26 m² groot en daarmee slechts 25% van de omvang die volgens het principebesluit zou kunnen worden toegestaan), biedt plaats aan een vergader-/lunchtafel, een bureautje, kast en een inpandig, maar van buitenaf toegankelijk, droogtoilet. Op de korte kant is een van buiten benaderbare bergruimte voor gereedschap.
De Polderhut heeft over de hele lengte een smal overstek aan de Noordzijde om even snel onder te kunnen schuilen en natte kleding/laarzen te laten drogen. De Polderhut heeft geen riolering of stromend water. Wateropvang kan met een regenton. Drinkwater wordt meegenomen van huis. Beperkte elektriciteit kan geleverd worden via apart in het veld te plaatsen zonnepanelen (ook tegen brandgevaar).
De Polderhut meet op het hoogste punt 2,80 meter vanaf het maaiveld. Omdat de hut wordt geplaatst in een aarderug met begroeiing, zal de hut ongeveer 1,20 meter boven de begroeiing uitsteken en slechts minimaal boven de dijk uit, in ieder geval minder dan de naastgelegen boten in de Boekhorstvaart. De hut wordt ongeveer 15-20 meter uit de dijk geplaatst buiten het zogenaamde “profiel van de vrije ruimte” die moet worden gerespecteerd voor het Hoogheemraadschap.
NB: Op de tekeningen staat de begroeiing op de rug niet ingetekend, waardoor de Polderhut beter zichtbaar lijkt dan in werkelijkheid. In werkelijkheid verdwijnt de Polderhut immers voor een deel achter de begroeiing. De Polderhut is op de plattegrond nauwelijks te zien: hij staat ingetekend als een klein blauw vlakje in de inkeping van de langwerpige aarderug.
(On)zichtbaarheid van de Polderhut
De Polderhut zal weinig zichtbaar zijn vanaf de Leidseweg door het schuin oplopende sedumdak en omdat de Polderhut zal worden geplaatst in het speciaal voor de Polderhut uit te graven deel van een al begroeide rug (dat is een soort langwerpige heuvel voor beplanting).
In het ontwerp heeft Wim Klaassen rekening gehouden met zoveel mogelijk wensen die bij eerdere bijeenkomsten naar voren zijn gebracht, zoals:
- Laat de Polderhut zoveel mogelijk wegvallen in de omgeving
- Parallel aan de dijk zodat uitzicht voor bewoners Sweilandpolder zo min mogelijk wordt gehinderd
- Sedum dak oplopend richting dijk
- Vergrijzend materiaal voor minder zichtbaarheid
- Demontabel, waardoor eventueel ooit te verplaatsen/verwijderen
- Alles concentreren in 1 gebouwtje tegen verrommeling op perceel
- Zo klein en compact mogelijk
Verdere stappen richting realisatie Polderhut
De vergunning voor de Polderhut aan de Noordwestzijde wordt binnenkort aangevraagd.
Planning is dat de Polderhut, zodra de vergunning is verleend, zo spoedig mogelijk wordt gerealiseerd: de telers en onderzoekers moeten hun werk al een paar jaar onder zeer primitieve omstandigheden verrichten: geen toilet en als beperkte schuil-/werkmogelijkheid is er alleen een zeer kleine en tijdelijke werkkeet van Van der Poel die nog achter op het perceel staat.
Als de plaatsing van de Polderhut door een bezwaarschriftenprocedure zou worden vertraagd, is het niet meer te doen om de telers en onderzoekers nog langer zonder behoorlijke huisvesting te laten doorploeteren.
In dat geval zal alsnog gebruik gemaakt moeten worden van de tijdelijke vergunning voor een ruime keet op de hoek Leidsweg/Vennemeer. Deze vergunning is zo’n 1,5 jaar geleden verleend, maar niet gebruikt om de bezwaarmakers van destijds tegemoet te komen in afwachting van een wel breed gedragen alternatief.
Gezien de positieve reacties van omwonenden en andere belangstellenden, gaan we er echter vanuit dat we binnenkort een bescheiden schuil-, werk- en opbergruimte voor de telers en onderzoekers kunnen realiseren volgens het hiervoor beschreven ontwerp van de Polderhut aan de Noordwestzijde van het perceel.
Sponsoren voor bouwkosten Polderhut gezocht!
Doelstelling van Land van Ons is om zoveel mogelijk landbouwgrond aan te kopen om de biodiversiteit op landbouwgrond te herstellen. De inleg van de leden is bedoeld voor de aankoop van m²’s landbouwgrond. De exploitatiekosten worden zo laag mogelijk gehouden door de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsoring van noodzakelijke kosten voor de exploitatie, zoals de Polderhut.
Als je een bijdrage wilt leveren aan de bouwkosten voor de Polderhut wordt dat zeer op prijs gesteld. Via de perceelcoördinator (p.c.oudade@landvanons.nl) kun je meer informatie verkrijgen over de mogelijkheden.
Marjolein Fontijne
Trekker bouwgroep Oud Ade/Polderlab