Op dit moment zijn de twee percelen in Noordbeemster bij Oudendijk in gebruik als weiland. Vóór de aankoop door Land van Ons liepen er paarden. Nu wordt het land gepacht door biologische boer Tim Zijp uit De Rijp, die het een paar keer per jaar maait voor zijn vee zodat zijn bedrijf een gesloten kringloop heeft. Hij rijdt er potstalmest uit. In de winter lopen er schapen.
Vanaf de dijk lijkt de begroeiing eentonig, maar voor een geoefend oog valt er veel te beleven. Dat hangt natuurlijk wel af van het seizoen, maar deze zomer werden meer dan 60 soorten planten geteld, waaronder verschillende soorten grassen, echte kamille, moerasdroogbloem en zwanenbloem. Veel soorten die er voorkomen, zijn indicatoren voor een voedselrijke bodem, zoals grote brandnetel, veldzuring en harig wilgenroosje. De bodem bestaat uit vette klei waar regenwormen het goed in doen. Dat bleek uit de telling die in het voorjaar is uitgevoerd. Er bleken ruim 500 regenwormen per m2 te leven; een aantal dat normaal is voor kleigrond.
Ook worden de percelen in Noordbeemster bezocht door verschillende vogelsoorten. Smienten en grauwe ganzen gebruiken het in de winter als rustgebied. Langs de sloten staan regelmatig blauwe en grote zilverreigers en af en toe een lepelaar. In de zomer vliegen de boerenzwaluwen laag over het land op zoek naar vliegende insecten.
Soorten die ze daar tegenkomen zijn zweefvliegen zoals puntbijvlieg, blinde bij en langlijf. Verder vliegen er diverse hommelsoorten en ook de zijdebij is gesignaleerd.
Ook vlinders weten het gebied te vinden. Er vliegen atalanta’s, kleine vossen, gamma-uilen en grasmotten. Tenslotte werden ook nog het 7-stippelige lieveheersbeestjes en een rietsprinkhaan gevonden.
Tussen de percelen bevindt zich een sloot. Daar leven bruine en groene kikkers, maar er zwemmen ook salamanderlarven rond. Die voeden zich onder andere met watervlooien. Over het water kun je de vijverlopers zien bewegen en af en toe zie je de rugvin van een karper boven het water uitkomen.
Tijdens de open percelendag werden larven van juffers in het water gevonden. Waarschijnlijk waren dat larven van lantaarntjes want die vliegen daar rond. Bootsmannetjes zwemmen rond en hangen met hun achterlijf aan het wateroppervlak om adem te halen. Ook larven van kokerjuffers en muggenlarven zitten in het water. Als die uitkomen, vormen ze een belangrijke prooi voor bijvoorbeeld de boerenzwaluw.
Kortom, voor de natuurliefhebber valt er al veel te beleven. Het gebied is nu 1,5 jaar in bezit van Land van Ons en zal zich verder gaan ontwikkelen. Monitoring zal uitwijzen of er zich nog meer interessante flora en fauna zal gaan vestigen. In elk geval heeft een aantal hazen het gebied ook al gevonden.
Tineke Dekker