De Big Five van de biodiversiteit

Je kent ze vast, de Big Five van Afrika. Maar ken je onze Big Five al? De Big Five van de biodiversiteit? Vijf soorten die voor ons, in dit jubileumjaar, symbool staan voor de biodiversiteit van het Nederlandse boerenland. Dit zijn ze: de pinksterbloem, de kleine vuurvlinder, de rode worm, de kneu en de haas.  Kwam je ze vroeger nog regelmatig tegen, tegenwoordig moet je er echt naar op zoek.

Dat moet veranderen!

Wij – de meer dan 30.000 deelnemers aan Land van Ons – zetten ons in voor het herstel van de biodiversiteit van het boerenland. Wij maken landbouwgrond weer gezond. Door het planten van heggen en bomen, het aanleggen van poelen, natuurvriendelijke slootkanten en bloeiende akkerranden.

Zodat druk kwetterende kneutjes weer broeden in lage hagen tussen weilanden, de rode worm de boer weer kan helpen bij het herstel van de bodem en de kleine vuurvlinder weer vrolijk fladdert van bloem naar bloem, zoals de prachtige zacht lila pinksterbloem. En de haas, tsja wie ooit hazen heeft zien rammelen, snapt meteen het belang van een boerenland vol leven…

De Big Five van onze biodiversiteit. Laten we er samen voor zorgen dat we weer volop kunnen genieten van deze en vele, vele andere soorten die ons boerenland rijk is.

Maak kennis met de pinksterbloem, de kleine vuurvlinder, de rode worm, de kneu en de haas.

Big Five illustratie
De Big Five van de biodiversiteit. Illustratie door Gitta Pardoel.
Pinksterbloem

Pinksterbloem
De Pinksterbloem, een prachtige, inheemse plant, die houdt van vochtige graslanden, drassige plekken en slootkanten. Het is een middelhoge plant met prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen die in losse trossen aan de bovenkant van de stengel staan. De Pinksterbloem bloeit in het voorjaar (van april tot juni). De bloemen trekken veel bijen, vlinders en andere insecten aan, wat ze belangrijk maakt voor de biodiversiteit.

Kleine vuurvlinder
De Kleine vuurvlinder is een mooi klein dagvlindertje. Herkenbaar aan haar mooie vleugels: de bovenkant is oranje met zwarte vlekken; de onderkant bruingrijs met oranje randvlekken. Ze leeft in open graslanden, heidevelden en bermen. De Kleine vuurvlinder is een actieve en territoriale vlinder die vaak in de zon te zien is, zittend op bloemen of vliegend op zoek naar nectar. Ze draagt bij aan de biodiversiteit door de bestuiving van bloemen en het dienen als voedselbron voor vogels en andere insecten.

De rode worm

Rode worm
De rode worm is een harde werker. Door zijn gegraaf en gesleep met plantenresten is de rode regenworm de meest waardevolle voor boeren. Hij maakt gangen, waardoor de grond luchtig wordt, en hij brengt veel organisch materiaal in de bodem, wat weer goed is voor de bodemvruchtbaarheid. Ook de vogels moeten het vooral hebben van de rode regenworm, die  goed bereikbaar is voor hun snavels als ie naar de oppervlakte komt.

Kneu

Kneu
De kneu is een kleine zangvogel uit de familie van de vinkachtigen. Je herkent de kneu aan z’n sierlijke, slanke bouw en z’n roodachtige borst en voorhoofd, terwijl de rest van zijn verenkleed bruin en grijs is. Deze vogel heeft een voorkeur voor open landschappen met struikgewas en laaggelegen vegetatie. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit zaden, met een speciale voorkeur voor zaden van kruidachtige planten zoals paardenbloemen en distels. De kneu staat bekend om zijn muzikale zang, die bestaat uit heldere, korte trillers en fluittonen.

Hazen

De haas
De haas is met z’n lange oren, krachtige achterpoten en korte staart voor velen een bekende. Hazen zijn bekend om hun indrukwekkende snelheid en kunnen tot wel 70 kilometer per uur rennen. Ze gebruiken zigzagbewegingen om aan roofdieren te ontsnappen. Hazen leven in open landschappen zoals weilanden, akkers en duinen, waar ze zich voeden met een gevarieerd dieet van grassen, kruiden, knoppen en schors. Ze zijn voornamelijk schemer- en nachtactief en schuilen overdag in ondiepe kuilen, genaamd leger, die ze in de grond maken.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Threads

Gerelateerde berichten