Mijn moeder wilde 30 jaar geleden al niet dat hier gespoten werd
Elsje Slothouwer
Een van de meest recente aankopen van Land van Ons is een perceel bij Hummelo. Achter de aankoop van deze 8,6 ha zit een bijzonder verhaal. Dit stukje Achterhoek hoorde bij het landgoed Runsvoort en Breukinkheide. De eigenaren verkochten het perceel aan Land van Ons met de principe-afspraak dat de biologische boer Ronald Hagen het gaat gebruiken. Elsje Slothouwer, een van de verkopers, vertelt.
“Mijn ouders woonden de laatste decennia op Runsvoort. De grond werd verpacht aan boeren uit de buurt. Vader hield van de natuur en mijn moeder wilde 30 jaar geleden al niet dat er bestrijdingsmiddelen werden gebruikt op de percelen in de buurt van het woonhuis. We gingen vroeger naar De Kleine Aarde en Gimselwinkels. Zorg voor de natuur zat er altijd wel in,” vertelt Elsje.
Het perceel dat Land van Ons nu heeft gekocht is altijd gebruikt in de ‘gangbare’ landbouw. “Achterop het terrein was wel een wat drassig stuk van 20 bij 30 meter, langs de watergang. Pachters lieten dat jarenlang links liggen en er ontstond een mooi stukje natuur met plassen, jonge boompjes en grote pollen zegges. Er zat ook wild. Tot we op zeker moment ontdekten dat de aardappelboer die het pachtte de loonwerker had laten komen om de boel vlak te trekken. Dat was het einde van het pachtcontract”, schetst Elsje.
Midden op het perceel staat een populierenbosje. “Dat is in het verleden opgezet als productiebos. Waarschijnlijk is het een wat natter deel van het terrein”, vertelt Elsje. “We zijn er de afgelopen 20 jaar niet aan toegekomen daar iets mee te doen.” Onder de bomen doen de bramen en de brandnetels het op dit moment dan ook goed.
De statige herenboerderij Runsvoort, een rijksmonument uit 1857, was de spil van het oude landgoed. In de loop van de tijd zijn verschillende terreinen afgestoten. Zo werd een groot deel van de Kruisbergse bossen tussen Doetinchem en Hummelo overgedragen aan het Gelders Landschap. Voor de grote herenboerderij is twee jaar lang naar een nieuwe bestemming gezocht. Die is gevonden, maar de kopers hadden ook de grond direct rond de gebouwen nodig. Dat bracht de pachter daarvan, Ronald Hagen, in de knel. En dat terwijl hij een paar jaar geleden, na het overnemen van de boerderij van zijn schoonvader, was overgeschakeld op biologisch.
“We wilden niet dat Ronald met zijn biologische bedrijf in de problemen zou komen, omdat wij Runsvoort hadden verkocht samen met de grond die hij pachtte. We hebben als familie altijd goede contacten onderhouden met de pachters. Soms meerdere generaties achter elkaar. Dus toen Ronald met het idee kwam om een van onze andere percelen aan Land van Ons te verkopen met de bedoeling dat hij het daarna zou pachten, hebben we daar van harte aan meegewerkt. Ik ben blij dat dit gelukt is en dat we dit perceel met deze afspraak aan Land van Ons hebben kunnen verkopen.”
Land van Ons is voorafgaand aan de koop in gesprek gegaan met de beoogde pachter en heeft geconcludeerd dat deze zich goed kan vinden in de doelen en aanpak van Land van Ons.