Na het aanplanten van de houtwal, het voorbewerken van de bodem en het inzaaien van de gewassen lijkt het nu betrekkelijk rustig op de Holtesch. De gewassen groeien onder het toeziend oog van Kees Sijbenga. Maar er gebeurt nog meer!
Perceelcoördinator Han Duyverman is samen met teamlid Gerard Bodewitz een onderzoek gestart naar de afbreekbaarheid van organisch materiaal en de fotografen zijn regelmatig ter plekke om alles in beeld te brengen. Bovendien wordt er hard gewerkt om de bewoners van Hooghalen en omstreken bij het wel en wee van de Holtesch te betrekken.
Een aantal jaar geleden is er een wereldwijd onderzoek gestart naar het verband tussen afbraak van plantaardig materiaal en het vrijkomen van CO2 in de lucht. Snelle afbraak leidt tot het vrijkomen van meer CO2 in de lucht, langzame afbraak leidt tot koolstofopslag in de bodem. Door theezakjes te begraven en na 3 maanden weer uit de grond te halen, kan men aan de hoeveelheid overgebleven theeblaadjes aflezen hoe snel de afbraak ervan verlopen is. Han en Gerard wilden weten hoe het afbraakproces op de Holtesch verloopt en of de op de bodem groeiende gewassen de afbreeksnelheid beïnvloeden. Daarom zetten zij hun eigen onderzoek op: op 5 mei werden er tussen de buien door 28 theezakjes begraven (door Han en zijn vrouw op de foto’s). In augustus worden de resultaten verwacht!
Publiciteit
Tegelijk is er hard gewerkt om de bewoners van Hooghalen en omstreken bij het wel en wee van de Holtesch te betrekken. De verschillende persberichten en het artikel in de krant van Midden-Drenthe zijn opgepikt en hier en daar gedeeld. Daarnaast is er een open brief geplaatst in dorpskrant van Hooghalen, De Boerhoorn. Hierin werden de lezers geïnformeerd over de doelstellingen van Land van Ons en de verwachte veranderingen die dit nieuwe beheer zal opleveren voor flora en fauna. Op de planning staan een informatieochtend op de Holtesch en een lezing in het dorpshuis van Hooghalen.
Tekst: Betteke Krantz
Foto: Ron Thijssen