Voedselbos De Laar in Elst krijgt deze winter vorm. Sacha Brons, een van de vier jonge voedselbosboeren, tijdens de speciale aanplantdag voor leden van Land van Ons op 30 november: “We planten dit seizoen 18.000 boompjes en struiken. Zonder de fantastische inzet van vrijwilligers zou dat niet lukken. We zijn ongelofelijk geholpen door Land van Ons.”
Op 30 november hebben zo’n 35 vrijwilligers van Land van Ons, samen met de jonge voedselbosboeren en het perceelteam, zo’n 1400 struiken en boompjes aangeplant, wat best een klus was in de zware Betuwse klei. “Dit seizoen planten we nog geen eetbare soorten,” legt Sacha uit. “We planten heggen rond de drie verschillende voedselbossen. Die moeten de honden en hun baasjes straks buiten het voedselbos houden. En we planten bomen om meer schimmels in de grond te krijgen. Het terrein heeft nu een grasland-ecosysteem. Dat wordt gekenmerkt door veel bacteriën in de grond. Bos heeft juist veel schimmels nodig. We helpen die bosbodem op gang door soorten te planten die veel met schimmels doen. ”
De soorten die op 30 november geplant zijn hebben veelal doorns: hondsroos, egelantier, haagbeuk, veldesdoorn, kruisbes e.d. Bovendien staan ze dicht op elkaar, vijf per meter, waardoor in korte tijd een dichte haag ontstaat. Langs het toekomstige voedselbos komen wandelpaden, ongetwijfeld geliefd bij bewoners van Arnhem-Zuid om zichzelf en hun hond uit te laten.
Sacha: “We hebben heel veel mensen nodig in het begin om alles de grond in te krijgen. Maar we willen wat we hier aan het doen zijn ook met veel mensen delen. Het is een groot vergroeningsproject, we creëren veel natuurwaarde. Bijvoorbeeld door ook hagen te planten met veel bloesemdragende soorten. Dit seizoen helpen in totaal 500 verschillende vrijwilligers ons. We merken dat we in een stedelijke omgeving zitten. Veel mensen willen betrokken zijn. ”
“We zijn ongelofelijk geholpen door Land van Ons. Vanuit het perceelteam worden plannen gemaakt om de biodiversiteit te monitoren, wat de ontwikkeling van het bos doet, bodemonderzoek, dat soort dingen. Het zou heel fijn zijn als er vanuit Land van Ons een groep van zo’n 30 tot 50 mensen ontstaat op wie we regelmatig een beroep kunnen doen om mee te werken”, schetst Sacha.
Het opzetten van een voedselbos is een kwestie van lange adem. Sacha: “Na 3 jaar kun je de eerste vruchten verwachten. Dat is te weinig om te kunnen oogsten: het is voor de vogels en andere dieren. Na 5 tot 7 jaar kun je voor het eerst commercieel oogsten en na 11 tot 13 jaar is het systeem volwassen.”
Wie geïnteresseerd is om met regelmaat bij te dragen aan de ontwikkeling van het voedselbos en de biodiversiteit rond het perceel in Elst, wordt van harte uitgenodigd om zich te melden bij het perceelteam: elst@landvanons.nl.
Foto’s: Marijke Krikken, Nils Couwenbergh en Okke Jan Oosterhoff