Beestjes en planten geteld

De Open Dag van perceel Noordbeemster bestond dit jaar uit het inventariseren van planten en waterleven. Er waren hiervoor op zaterdag 30 juni twintig leden van Land van Ons aanwezig. Zij gingen na een snelcursus Determineren van planten van bioloog Tineke Dekker, praktisch aan de slag op de 8.2 hectare van het perceel. Gewapend met de afstreeplijsten van de inventarisatie van vorig jaar en met de app Obsidentify, ging een deel van de leden het veld in om (water)planten te zoeken. Het leverde een lijst op van 66 verschillende soorten in een stuk weiland dat er vanaf de dijk uitziet als voornamelijk saai gras. En dan was er 2 weken daarvoor ook nog eens gemaaid! De meeste van de 66 soorten stonden er vorig jaar ook; een leuke nieuwkomer in 2024 is de rode waterereprijs.

Het groepje dat de waterfauna inventariseerde, trof ook een variëteit aan waterdiertjes aan: onder meer de bloedzuiger, schijfhoornslak, posthoornslak, poelslak, watervlo, waterspin en de kleine watersalamander. We kunnen op dit moment na drie jaar inventarisaties nog geen conclusies trekken of de biodiversiteit op het perceel daadwerkelijk is toegenomen. Daarvoor moeten we over een langere periode monitoren en dat gaan we dan ook doen.

De Open Dag was ieder geval een leuke en leerzame ochtend voor de leden van Land van Ons en voor het perceelteam waarbij het miegelde van de beestjes en planten!

Foto: Ellen Schravendijk

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
X
Pinterest
WhatsApp
Threads

Gerelateerde berichten