Wandellust: stapvoets veranderend landschap

Image

Wie in het boek Wandellust van Twan Huys duikt, krijgt onmiddellijk lust om een of meerdere wandelingen te maken die hij in zijn boek beschrijft. Hij loopt op uiteenlopende plaatsen overal in Nederland en voegt er de precieze route en duur aan toe, evenals prachtige foto’s, die direct wandellust oproepen.

Image

Dit is een een persoonlijk verhaal. Door te wandelen maakt Twan Huys zijn hoofd vrij na een nare tijd. Tijdens zijn wandelingen ontmoet hij mensen die hem alles vertellen over de omgeving waar hij loopt. Hij ziet ook hoe Nederland is veranderd, want Twan heeft de liefde voor wandelen al in zijn jeugd meegekregen door zijn ouders. Hij loopt in gezelschap van boswachters, mensen die de streek kennen uit hun jeugd en bekende Nederlanders. Hij wandelt o.a. met Geert Mak in Friesland en Herman Finkers in Twente.

Geert Mak is geboren in Friesland en vertelt tijdens de wandeling dat het land rondom Leeuwarden vroeger ’s winters onder water stond, waardoor de grond drassig werd en een ideale voedselvoorraad leverde voor weidevogels. Bij drassig land vol wormen en insecten horen bijvoorbeeld de kievit en de grutto. Na het plaatsen van de gemalen rond 1960 werd het gebied droog en veranderde de bodemsamenstelling. De natuur is er uit balans. Er zijn te veel vossen die de nesten leeg vreten en de rest van de nesten wordt weggemaaid door enorme cyclomaaiers. De lente is stil geworden in Friesland. Volgens Geert helpt het om boomwallen rondom hoeves te plaatsen, zoals dat al in Drenthe gebeurt. Planten en dieren zijn er gek op.

Het Springendal in het noordoosten van Overijssel is de geboortegrond van Herman Finkers. In dertig jaar tijd is er weinig veranderd, zegt hij. Maar veel wandelde hij niet in zijn jeugd…

Boswachter Michel Cabbolet, een andere medewandelaar, werkt in het Gerendal in Limburg, dat de hoogste biodiversiteit per vierkante meter heeft van Nederland. Alles is daar in balans. Dit is Nederland zoals het zou moeten zijn. Toch maakt de boswachter zich grote zorgen. De agrarische sector, de export en de uitbreiding van het vliegveld bij Maastricht vormen enorme bedreigingen voor het kwetsbare microklimaat. Ook stropers van kostbare planten zijn een groot probleem.

Op de Strijbeekse heide in Brabant aan de grens met België stuit boswachter Liza van Velzen soms op vaten chemisch afval van drugslaboratoria. Duizenden liters zwavelzuur, mierenzuur en aceton doden planten en dieren.

Marja Steur

Beeld: Matt Flores