Sjoerd Bonnema uit Fochteloo (Fr)

Image

Ik houd van de natuur, de rust en buiten zijn, om over de processen in de natuur na te denken en ook van aanpakken, actief ermee bezig zijn. Begrijpen dat de basis het bodemleven is, zien hoe de voedselketen werkt en begrijpen hoe de politiek en de organisatie van de landbouw daarmee omgaan.

Jarenlang werkte ik als ambtenaar op het gebied van de milieuregelgeving op diverse niveaus. Ik zag de aandacht en de ruimte voor het milieu toenemen en als gevolg daarvan verbeterde de regelgeving. Later werd het mij duidelijk dat het economisch belang toch steeds weer voorop bleef staan. Na 20 aar bij de overheid te hebben gewerkt ben ik zeven jaar geleden als kleinschalig ecologisch ondernemer begonnen met ‘De Kleine Salamander’. Dat voelde als een bevrijding. Ik ben nu ecologisch bijenhouder, tuinman en experimenteel didgeridoo-muzikant. Mensen kunnen bijenvolken bij mij adopteren en honing kopen. Maar ook geef ik rondleidingen in de tuin en leg ik uit waar voedsel vandaan komt, hoe (wilde) bijen leven en hoe belangrijk bodemleven en biodiversiteit is .

Mijn vrouw en ik wonen al meer dan 16 jaar in een woudboerderijtje met een mooie tuin vlakbij het Fochteloërveen. In de wat rommelige levende tuin staan o.a. oude fruit- en notenbomen met elk jaar een rijke opbrengst. De bak waarin voorheen paarden liepen hebben we omgetoverd in een natuurtuin met een grote vijver.

Mijn leven is nu relaxter, ik ben meer buiten en ik heb meer tijd ook al zijn de inkomsten gedaald. Dit leven zo geeft veel voldoening.

Land van Ons sluit hier goed bij aan. Ook al heb je weinig geld, met velen kan je toch tot resultaten voor de natuur komen. Land van Ons kijkt holistisch naar de natuur en de landbouw. Dat is heel belangrijk. Naast praktisch bezig zijn is actievoeren voor systeemverandering trouwens ook belangrijk. Land van Ons maakt duidelijk dat alles met alles samenhangt, de kwaliteit van de grond, de voedselketen, de mentaliteit van de boeren en de politiek. Het is belangrijk naar het grote geheel te kijken en belangen af te wegen. Voor mij is duidelijk dat we naar een echt circulaire landbouw moeten met aandacht voor de eigenheid van de bodem, planten en dieren, kritisch blijven en vooral niet gaan klagen of verzuren.