Mercedes Coco Pérez in Spanje

Image

Mercedes Coco Pérez in Spanje

Mijn man en ik hebben een natuureducatiecentrum en B&B in de bergen van Sierra de Andújar (Andalusië, Spanje). We hebben drie hectaren grond. Op een deel daarvan verbouwen we groenten en fruit.

Het is altijd zoeken naar een evenwicht tussen de biodiversiteit in de natuur en de productie van voedsel. Bij het verbouwen vraag ik me vaak af: hoeveel wilde planten moet ik weghalen en wat laat ik staan? Doe ik iets met de pissebedden die mijn net ontkiemde tomaten- en courgetteplantjes opeten? Want ik wil toch een grote biodiversiteit handhaven. Niet eenvoudig, het vinden van dat evenwicht.

De bodem is uiterst belangrijk. Veel van onze klanten komen hier naar toe om de Iberische lynx te zien, één van de meest zeldzame katten ter wereld. Ik vertel ze altijd waarom de bodem in onze bergen belangrijk is voor de lynx… (het antwoord lees je onderaan).

Een Spaanse variant van Land van Ons bestaat helaas niet. Dat zou misschien wel kunnen en het is zeker nodig gezien de enorme oppervlakten intensieve landbouw, ook hier. Maar er is geen traditie in vrijwilligerswerk op deze schaal en de meeste Spanjaarden vinden dat we nog voldoende ongerepte natuur hebben. Alleen al 33 % van de oppervlakte van Andalusië is beschermd natuurgebied. Dat is meer dan de helft van Nederland!

Zolang er geen Spaanse versie van Land van Ons bestaat, blijf ik met veel enthousiasme deelnemer in Nederland. Voornamelijk om de volgende redenen:

  1. Er wordt gezocht naar een mooi en verantwoord evenwicht tussen natuur en landbouw.
  2. Het is een professionele vrijwilligersorganisatie met zeer betrokken bestuurders.
  3. Het is een transparante organisatie en als deelnemer wordt je overal bij betrokken.
  4. Deelnemer worden is voor iedereen mogelijk, ook als je weinig geld hebt.

Degenen die de kar trekken bij Land van Ons hebben het niet eenvoudig. Ik weet het, want ik heb in besturen van vrijwilligersorganisaties gezeten. Ook ondervind ik dagelijks hoe het is om midden in de natuur je eigen voedsel te verbouwen en keuzes te moeten maken.

Waarom de bodem in onze bergen belangrijk is voor de lynx: de granieten bodem erodeert hier tot zand. Konijnen bouwen heel makkelijk hun burchten in dit zand. Het dieet van de lynx bestaat voor meer dan 80 % uit konijn. Zonder de granieten bodem zouden er geen konijnen zijn en dus ook geen lynx.