Mijn naam is Jeroen Joosse. Als deelnemer aan Land van Ons vertel ik graag over het vergelijkbare burgerinitiatief waarbij ik in Griekenland betrokken ben. Ik groeide op in een klein dorp in Zeeland, tussen boomgaarden en akkers. In onze tuin vonden fazanten en egels hun plek. Als tiener wilde ik naar de grote stad omdat daar tenminste wat te doen is. Maar in de grote stad kwam ik erachter hoeveel waarde ik hecht aan de rust, ruimte en biodiversiteit op het platteland. Helaas heb ik in mijn 30 levensjaren de achteruitgang van landschap en biodiversiteit al zien gebeuren.

In 2015 kwam ik voor het eerst in Griekenland. Sterk idealistisch fietste ik van eco-gemeenschap naar eco-boerderij, op zoek naar een zelfvoorzienend leven.
Een van deze projecten, Paliomilos (oude molen) op het eiland Evia, sprak me zo aan dat ik drie maanden bleef in plaats van de geplande zes weken. Ik werd enthousiast van de prachtige omgeving tussen bergen, de zee, een rivier, bossen en ontelbaar veel olijfbomen.

In 2017 ging ik terug naar Paliomilos om te helpen met wat de grootste olijvenoogst ooit zou worden. Ik wilde zes maanden blijven, het werden twee jaar. Vier seizoenen lang de prachtige natuur (met veel biodiversiteit!) zien maakte me verliefd op Noord-Evia. Eeuwenoude olijfbomen huisvesten slangen en uilen. Onder de stenen leven schorpioenen en insecten. In het irrigatiekanaal en de rivier overleven de waterplanten en -dieren de hete zomers. In de lente kleurt de boomgaard elke week in een andere kleur door de elkaar opvolgende wilde bloemen.
Er wordt hard gewerkt, de mentaliteit is aanpakken. De bewoners streven naar meer diversiteit in de boomgaard door het planten van andere bomen, zoals amandelen en vijgen. Deze beschermen tegen misoogsten en slechte marktomstandigheden. Ook breiden we de boerenactiviteiten uit met bijvoorbeeld groenteteelt en veehouderij. Deze veranderingen zijn bedoeld om het leven van boer interessanter en zekerder te maken. Tegelijkertijd maken we de boerderij meer biodivers en duurzamer.

Als Land van Ons
Op een dag in het afgelopen voorjaar besloten mijn vriendin en ik dat we ‘klaar zijn’ met wonen en werken in het ‘dichtgetimmerde’ Nederland. Ook lieten we onze plannen varen om nog veel te gaan reizen en namen ons voor iets te gaan opbouwen.
De volgende dag kreeg ik een e-mail uit Paliomilos dat de naastgelegen grond te koop kwam. Een van de grootste angsten was dat op die grond een groot hotel of vakantiehuizen zouden komen, waarvoor de veelal eeuwenoude olijvenbomen moesten verdwijnen.
Diezelfde dag besloten we om de grond te kopen. Ik was al een tijdje deelnemer van Land van Ons. Zodoende kwamen we op het idee om hetzelfde in het klein te doen. Al snel hadden we een groepje gelijkgestemden bij elkaar om de grond te kopen. We hebben het uiteindelijk zonder coöperatie gedaan. De grond is in vier percelen opgedeeld en privé aangekocht door twee stellen, een alleenstaande moeder en een jonge vrouw samen met haar ouders, de groep is dus heel divers. Wel hebben we veelal dezelfde visie als Land van Ons: een sterke focus op biodiversiteit en duurzame, veerkrachtige landbouw die kansen biedt aan nieuwe boeren.

Klimaatbranden
In augustus 2021 sloeg de klimaatcrisis keihard toe. De zwaarste hittegolf in 30 jaar, met de hoogst gemeten temperatuur ooit gemeten in Griekenland, gevolgd door gigantische branden op Evia, Peloponnesos en bij Athene. Op Evia verbrandden 50.000 hectare bos en landbouwgrond, dorpen werden geëvacueerd en beelden van Noord-Evia gingen de wereld rond. Ook Paliomilos en omgeving werden hard getroffen. Er is veel werk en geld nodig voor de herbouw, restauratie en reparatie van de gebouwen en de boomgaarden. Gelukkig is er een sterk solidariteitsnetwerk van vrienden en van klanten van onze producten. De grootste taken die ons te wachten staan zijn het voorkomen van overstromingen en erosie, en het herbebossen van de omgeving.

We wonen nu twee weken met een caravan op ons land, samen met onze dromen, een oneindige hoeveelheid werk en de uitdaging om dat werk te doen in een gebalanceerd leven.

Als je meer wil weten over Paliomilos, kan je kijken op onze blog.

Ook komt er binnenkort een documentaire uit over de brand op noord-Evia.