Eerste kennismaking Voedselbos Meristeem

bij het Engelermeer in Den Bosch

Image

Daar sta je dan bij het terrein. Aan de ene kant een recreatieplas en aan de andere kant de snelweg. Een weideakker zoals je die zoveel ziet in Nederland, slootjes er om heen, struiken in een rij om de percelen van elkaar te scheiden. Hier gaat het gebeuren. De plannen voor het voedselbos liggen er al en de taken zijn verdeeld. De fasering is ook helder. ‘Stiekem’ is ergens al wat kornoelje geplant. Agnes Merö-Herman, mede beheerder van de Voedselboskabouters ,wijst het plekje aan.

Door Deanneke Steenbeek

7,2 hectare, dat is best groot als ik er zo naar kijk. We kunnen een flinke wandeling maken rondom het perceel. Jan van Veelen, perceelsfotograaf, houdt zijn fototoestel in de aanslag. En ziet dan de poten van een opgevroten haas. Snel een foto maken. Ik zie Graham Head (procescoördinator), Iwein Fuld (medebeheerder) en Franke Remerie (zie bovenstaande foto) al pratend het plan toetsen aan het perceel waar ze op dat moment overheen lopen. Zo heerlijk om je voor te stellen dat dit beetje dooiige stukje land helemaal tot leven gaat komen met noten- en vruchtbomen, struiken, kruiden, een watertje en een heuvel. Dat heeft tijd nodig en toewijding.

Maar het land is bijna aangekocht! Op dit moment liggen het plan en de overdrachtsovereenkomst nog bij het Groen Ontwikkelfonds Brabant, hopelijk komt het allemaal rond in mei dit jaar. En dan zal eerst worden gestart met tijdelijke beplanting van gewassen die als voedsel dienen voor bodem- en andere organismen. Denk hierbij aan drachtplanten voor insecten en zaadplanten voor allerlei soorten vogels.

Er zijn veel mogelijkheden om het gras terug te dringen. Bijvoorbeeld de grond omwoelen zonder de wortels te verwijderen en een mengsel van kruiden zaaien. Vaak is nog één keer omwerken wel een goed idee om de verdichting op te lossen. Met name als het grasland met trekkers is bewerkt en er veel klei in de bodem zit, is de toplaag soms bijna ondoordringbaar.
Het duurt een aantal jaren voordat je struiken en bomen van enige omvang hebt. Maar door goed te zaaien en te planten, kan je al snel iets oogsten. Voor meer informatie over voedselbos en de Voedselboskabouters https://www.voedselboskabouters.nl/