Daarom werden wij lid

Image

Dit zijn de redenen waarom wij lid zijn

Alied van der Meer en Henk Bakhuizen, Deventer:

 

Het artikel over Land van Ons in Trouw en het plan grond aan te kopen was voor ons een schot in de roos. Boeren ondersteunen is een fijne boodschap, het betrekken van burgers belangrijk, de opzet van Land van Ons is concreet, praktisch en betaalbaar.
We zijn in de hele familie gaan lobbyen om mee te doen. Nu doen al 28 mensen mee, de jongste is 27, de oudste 92.
We zien het al voor ons: een jaarlijks fietstochtje langs een van de percelen in Nederland, om daar in de buurt te gaan picknicken op ‘onze grond’.
We bakken van de boekweitpannenkoekjes van het eigen boekweit uit Hooghalen. Dat leek ons leuk, die variatie omdat iedereen ook op een andere plek woont. En het aardige daarvan is inderdaad dat het tastbaar is.
Alied: Vroeger thuis was mijn moeder al actief in natuur en milieuactiviteiten. Activisme heb ik van haar. En er is ook zoveel veel veranderd in de natuur, zoveel verminderd.

Henk: Goed om contact met de boeren te hebben. Zij zitten vaak knel.

Dickey Bos, Deventer:

Land van Ons zag ik eerst als zinnig en financieel haalbaar project. Toen ik eenmaal grond aangekocht had, realiseerde ik me wat het hebben van eigen grond is. Wat betekent het hebben van eigen grond? En dan niet grond waar je huis op staat maar grond die je bewerkt. En ik moest denken aan de grond van mijn vader en ook aan de boerenfamilies waar ik vanaf stam. Mijn vader had jarenlang een bloembollenbedrijf. Ik herinner me de vele bestrijdingsmiddelen die gebruikt werden. Hij deed nog veel meer dat nu niet meer kan en mag. Veel van zijn medewerkers zijn jong gestorven. Vissen gingen dood in de sloten. Ik ben erover gaan praten in familiekring en heb aan broers en een zus vierkante meters cadeau gedaan. Veel oude herinneringen kwamen erdoor op tafel. Er is tussen ons een gesprek op gang gekomen over hoe het toen toeging en hoe we daar nu naar kijken. Ik zie mijn aankoop een beetje als goedmaken van dat giftige verleden.

Image

Gerrit Jan Kamphuis, Assen:

Als jongen las ik kranten en leerde de Kleine Aarde in Boxtel kennen. Met het rapport van de club van Rome werd het me duidelijk dat wij als mensen niet goed bezig zijn. Massaal gebruik van bestrijdingsmiddelen verontruste mij zeer. Ik werd lid van Natuurmonumenten op mijn 18de en daarna van nog meer natuur- en milieuorganisaties.
Op mijn 19de had ik mijn eerste bijenvolk. Als imker ging een wereld voor mij open en werd ik mij bewust van de interactie tussen bloemplanten en insecten. Mijn beroep oefende ik uit in natuur- en groenbeheer en als hovenier. Ik steun de biologische landbouw door hun producten te kopen. Ik ben 67 jaar en ben nog steeds lid van Natuurmonumenten. Een coöperatie als Land van Ons staat dichter bij mij dan het lidmaatschap van een natuurorganisatie. Heb mijn vriendin het lidmaatschap van land van Ons cadeau gegeven. Met dit burgerinitiatief kunnen we de biodiversiteit een impuls geven.

Bé van der Veen, Beilen:

Mijn vader werkte bij een coöperatie die landbouw werktuigen beheerde. Als kind herinner ik me dat we op zolder een lege doos van bestrijdingsmiddelen vonden waarin de kat lag te slapen. Hij werd niet meer wakker. In de landbouw is zoveel veranderd. De boeren lijken wel allergisch voor groen te zijn geworden. Als ik nu rond fiets, zie ik steeds meer gele velden en steeds minder vogels. Dan wil je wat doen. Ik heb zonnepanelen op mijn dak en met onze kerk hebben we voor het predicaat ‘Groene Kerk’ gestreden. Acties tot veranderingen gaan moeizaam. Biologisch boeren is moeilijk. De grond is duur en de afzet lastig. Daarom is Land van Ons zo goed. Het is concreet en werkt direct.

Ook hebben we met Groenlinks Midden Drenthe Kees Sijbenga genomineerd voor Het Groene Lintje voor zijn bijdrage aan het bevorderen van biodiversiteit.

Han Duyverman, Dwingeloo:

Land van Ons schrikt niet van grote getallen, zoals het aankopen van 300.000 ha landbouwgrond grond voor € 18 miljard in de doelstelling. Erg goed!
Land van Ons geeft de natuur een stem. Gezonde natuur is voor mij een kernwaarde.
Ik zag als boswachter de achteruitgang van de natuur. Ook weet ik uit de praktijk dat instant houden alleen, niet helpt de biodiversiteit weer goed te krijgen.
Land van Ons werkt actief aan verbeteren van landbouwgrond. Met Land van Ons hebben we de mogelijkheid om actief te investeren in de toekomst.

Image

Jan Westhuis, Rockanje:

Als vogelaar doe ik al jaren aan veldbiologie. In de KNNV onderzoeken we knelpunten in de landbouw en geven we alternatieven. Nu spuiten boeren vaak voor hoge opbrengst door insecten en onkruid te doden. Dat kan milieuvriendelijker. Land van Ons vind ik heel goed omdat het boeren ondersteunt om in de landbouw zonder dodelijke bestrijdingsmiddelen te werken en toch een fatsoenlijk inkomen te hebben.

10 % van mijn maandelijkse spaarbedrag is voor Land van Ons. Een idee voor u?

Sluit je ook aan bij Land van Ons

We hebben jou nodig om onze biodiversiteit weer in orde te maken!