Boerenraad

De afgelopen weken werden we plat gebombardeerd met nieuws over de boerenprotesten. Een grote groep boeren voelt zich onredelijk benadeeld door de overheid met betrekking tot de stikstofproblematiek.

Natuurlijk moeten alle sectoren bijdragen aan de oplossingen en is de overheid zelf medeplichtig geweest door met behulp van de PAS (Programma Aanpak Stikstof) vergunningen te verlenen voor de uitbreiding van bedrijven zonder de gevolgen ervan te overzien. De rechter heeft geoordeeld dat het een foute methode is die niet gebruikt mag worden. Helaas is het ergste leed al geleden en zullen er drastische maatregelen genomen moeten worden om het tij te keren.

Door veel te veel aandacht aan het negatieve nieuws te besteden, sneeuwen mooie initiatieven onder. Zoals de oprichting van de Boerenraad. Boeren die wél inzien dat we in een verkeerd landbouwsysteem zitten, met name gericht op export en hoge volumes tegen te lage prijzen. Oplossen van problemen begint met het vaststellen ervan. Niet door te ontkennen dat er een probleem is zoals zoveel demonstrerende boeren verkondigden.

De Boerenraad onderkent de problemen wel, vindt dat er een omslag nodig is van het huidige (gangbare) landbouwsysteem en wil dat er weer evenwicht ontstaat tussen landbouw en natuur. De biodiversiteit moet hersteld worden.

Ik werd blij van het nieuws over de Boerenraad. Sympathieke boeren met als woordvoerder Alex Datema, die de boodschap goed weet te presenteren. De Boerenraad wil een podium geven aan boeren die bezig zijn met een betere toekomst voor landbouw en de leefomgeving. Deze boeren moeten gesteund worden van alle kanten. Hopelijk stappen ook de boze, nog in ontkenningsfase verkerende boeren van hun tractoren om aan te sluiten, want we hebben ze allemaal nodig.

De politiek moet verantwoordelijkheid nemen, richting geven en de boeren financieel bijstaan waar dat nodig is. Andere stalmethoden, geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen, weidegang, geen maïs en soja meer importeren uit VS en Zuid-Amerika, maar zelf verbouwen. En de overheid moet goed gedrag belonen. Niet meer gericht op bulkproducten tegen dumpprijzen, maar gericht op kwaliteit van de producten en de leefomgeving. Zonder goede leefomgeving, geen goed leven.

Dit is een zoektocht waar ook burgers bij betrokken moeten worden. Iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen. We moeten iets meer over hebben voor ons voedsel en af en toe ook wat laten liggen. Meer streekproducten en minder CO2 belastende producten van ver weg.

En we kunnen ook bijdragen door zelf grond te kopen dat zorgt voor minder lastendruk voor boeren die het geld kunnen investeren in andere landbouwmethoden.

De Boerenraad vertegenwoordigt naar mijn idee de boeren die voor Land van Ons prima partners zijn voor de toekomst. Samen op weg naar een betere toekomst voor iedereen en al het leven om ons heen!

René Tuenter, lid en vrijwilliger Land van Ons

(Redactie: een column op deze website is een plaats waar onze leden hun opvattingen over landschap en biodiversiteit kwijt kunnen. Het bestuur behoudt zich het recht voor columns te weigeren.
Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten