Boerenland vol leven, nu óók in Wassenaar

Doe mee, koop grond, koop m²

Image

We zijn ontzettend trots op onze nieuwste aanwinst: een bijzonder bollenperceel in het Zuid-Hollandse kroonjuweel Landgoederenzone

Percelen ‘met smoel’, daar houden we bij Land van Ons van! En smoel, dát heeft dit Wassenaarse perceel zeker. Het is dan ook met recht een kroonjuweel in het Zuid-Hollandse landschap.

En dan de locatie: een schitterende plek aan de welbekende Rijksstraatweg 601 (N44) in Wassenaar. Bij uitstek een zichtlocatie. Het perceel grenst aan de noordzijde aan landgoed de Horsten van het koninklijk huis. Aan de zuidzijde van het perceel staan woonhuizen, aan de westzijde ligt de Rijksstraatweg en aan de oostzijde het veenweidegebied, met als eigenaar Stichting kasteel Duivenvoorde.

Wat is het nu?

Het bollenperceel wordt nu regulier gebruikt, wat een hoge mate van pesticiden met zich meebrengt. Bij die middelen is alles er op gericht om specifieke schimmels, plaagdieren of plaagplanten om zeep te helpen om zo het gewas maximaal te beschermen. In een natuurlijk ecosysteem regelt de natuur dat zelf: bacteriën eten bodemschimmels, die eten weer aaltjes. En die aaltjes zijn weer gek op ritnaalden. En muizen en mollen voeden zich weer met ritnaalden, voordat ze eindigen als lekker hapje voor verschillende vogelsoorten zoals bijvoorbeeld kerkuilen.

Wat gaan wij doen?

We moeten eerst het natuurlijke ecosysteem op het perceel herstellen. Daarna zijn er meerdere mogelijkheden. Er is contact geweest met Biobol, een vereniging van kleine biologische bollentelers. Zij zouden op dit perceel graag een jonge bollenteler de kans willen geven ervaring op te doen met biologische bollenteelt. Een andere mogelijkheid is dat het perceel omgezet wordt in een kleinschalige groente- en fruitkwekerij voor Wassenaar/Voorschoten.

Doe je mee?

We hebben jou nodig om de biodiversiteit in ons land weer in orde te maken! Land van Ons is een burgercoöperatie. Iedereen kan meedoen, want het landschap is van ons allemaal. Door met elkaar eigenaar te worden kunnen we zelf voor verandering zorgen. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie, of je nu voor €10.000 of voor €20 inlegt. Onze ambitie is groot: in 10 jaar tijd willen we samen 300.000 hectare, oftewel 15% van het Nederlandse boerenland opkopen en hier het leven laten terugkeren!

Bollenvelden in Wassenaar blijven bestaan

Land van Ons doet het biologisch voortaan

Image

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

Als mens worden wij in leven gehouden door ongeveer 2.000 verschillende micro-organismen die in en op ons lichaam ‘wonen en werken’. 24 uur per dag, ons hele leven lang. Die complexe samenwerking zit in al het leven op aarde. Rond de 100 miljoen soorten, die in tienduizenden samenlevingsverbanden (ecosystemen) onze biodiversiteit vormen. 99 % is voor ons niet met het blote oog zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk.

De mens is 1 van die 100 miljoen soorten, maar ook de soort die verantwoordelijk is voor het ondergraven van al die ecosystemen. Omdat we gaan voor snel geldelijk gewin of omdat we de consequenties van ons handelen letterlijk niet zien of begrijpen. Met als consequentie dat systemen uit elkaar vallen, doordat we cruciale soorten uitgemoord hebben.

Hecht je aan de vitaliteit van je eigen leven en dat van toekomstige generaties? Dan is een gezonde biodiversiteit ook jouw verantwoordelijkheid.

Waarom moeten wij zelf eigenaar worden?

Waarom langs de zijlijn staan wachten, als we met elkaar het potentieel hebben een verandering in te zetten. Laten we zelf het heft in handen nemen! Als iets je eigendom is, krijg je een andere verantwoordelijkheid. Je bent meer betrokken. Je gaat beter begrijpen wat er aan de hand is. Wij geloven dat dit tot gedragsverandering zal leiden. Dat dit idee aanslaat, blijkt wel uit de groei van het aantal deelnemers. We zijn half november 2019 begonnen. Eind december 2019 hadden we 700 deelnemers en inmiddels staat de teller op ruim 18.000!

Dankzij onze deelnemers hebben wij in korte tijd al 1,6 miljoen m² boerenland in beheer, waar we direct zijn begonnen met het bevorderen van de biodiversiteit. Misschien ook wel bij jou om de hoek.

Voor €20 per jaar ben je al deelnemer en krijg je je eerste m²’s. Je maakt dus direct een verschil! Help jij ons naar de 300.000 hectare?

Ik doe mee!