Het familiebedrijf Meulwaeter boert al sinds 1860 in Kruiningen en heeft Land van Ons gezocht om de biodiversiteit op haar bedrijf te versterken en zich meer te kunnen richten op de verkoop van regionale producten via de korte keten van webwinkel De Grote Verleiding.
Door met Land van Ons te gaan samenwerken wil boer Alex Hootegem laten zien hoe je een boerenbedrijf omvormt tot een bedrijf waar optimaal rekening is gehouden met biodiversiteit en landschapskwaliteit zonder verlies van rendement. Zo blijft het bedrijf toekomstbestendig voor de toekomstige generaties.
Land van Ons zal de handen uit de mouwen steken en haar biodiversiteitskennis uitspreiden over het 11ha aangekocht land en de 135ha van Meulwaeter. Boer Alex zal met zijn kennis over de bedrijfsvoering en het land zijn bedrijf een nieuwe richting op kunnen sturen.
Door deze unieke samenwerking kunnen we een voorbeeld worden om ook op biodynamische landbouwgrond nog grote stappen te gaan zetten, waar nog grote biodiversiteitswinst te behalen valt.
Alex van Hootegem en zijn zoon Emiel runnen een biodynamisch landbouwbedrijf in Kruiningen (Zeeland) met webwinkel. Alex is opgeleid in de chemische landbouw maar in 2002 omgeschakeld naar een biologisch bedrijf. Het bedrijf is met zijn 141 hectare een van de grootste BD-akkerbouwbedrijven in het land en heeft een veel bezochte weekmarkt op de boerderij.
Een biodynamisch bedrijf betekent niet dat er meer wordt gekeken naar biodiversiteit. De watergangen rond het percelen kunnen een stuk geschikter gemaakt worden voor nieuw leven. Ook het aanleggen van kruidenrijk grasland en meer bescherming voor vogels, insecten en kleine zoogdieren is mogelijk.
Het plan is dat alle 145 ha op de schop gaan, waarvan 10% van het areaal aan biodiversiteit besteed moeten worden. Daarvoor gaan we samen een plan uitwerken. De vruchtbare Zeeuwse klei Land van Ons is heel erg geschikt voor noten en bessen. We gaan kijken naar de mogelijkheden voor de aanleg van een voedselbos op een van de percelen. Hier zullen dan notenlanen en bessen in een divers ecosysteem worden aangeplant, een toevoeging aan de biodiversiteit en het teeltprogamma van Meulwater. Daarnaast gaan we kijken naar teelten voor zilte gronden.
Dankzij onze deelnemers hebben wij in korte tijd al 2,4 miljoen m² boerenland in beheer, waar we direct zijn begonnen met het bevorderen van de biodiversiteit. Misschien ook wel bij jou om de hoek.
Voor €20 per jaar ben je al deelnemer en krijg je je eerste m²’s. Je maakt dus direct een verschil! Help jij ons naar de 300.000 hectare?
Biodiversiteit en gezonde ecosystemen vormen de basis voor onze gezondheid, voedselzekerheid, kwaliteit van leven en economie.
Alle planten en dieren, alle organismen, zijn afhankelijk van de andere soorten in hun ecosysteem en ook van de omgeving waarin ze leven. Dit geldt ook voor de mens.
Veel van de wisselwerkingen tussen organismen en hun leefomgeving hebben te maken met de voedselketens, dat wil zeggen ketens van eten en gegeten worden, waarbij elk organisme een voedselbron is voor een volgend organisme.
Duurzame voedselproductie is alleen mogelijk in een soortenrijk ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan insecten die nodig zijn voor de bestuiving, roofvogels die muizenplagen voorkomen, bodemdiertjes die de bodem vruchtbaar houden.
De variatie in soorten (de biodiversiteit) neemt sterk af in veel ecosystemen op aarde, en dit bedreigt het leven en de voedselvoorziening voor miljoenen soorten, inclusief de mens.
Intensieve landbouw is een belangrijke veroorzaker van het verlies aan biodiversiteit, en daarom speelt de landbouw ook een belangrijke rol in de oplossing van dit probleem.
Bij natuurvriendelijke kringloop-landbouw worden biodiversiteit, natuurlijke processen en ecosystemen benut voor het optimaliseren van de productie zonder deze uit te putten.
Deze veel duurzamere manier van landbouw maakt het mogelijk om voedsel te produceren en tegelijkertijd de bodem vruchtbaar te houden. Hierbij richten boeren zich op goed bodembeheer, waarbij geen kunstmest, pesticiden en antibiotica worden gebruikt. Daarnaast speelt verminderde grondbewerking een belangrijke rol (niet diep ploegen, geen zware machines gebruiken) en wordt slim gebruik gemaakt van grondstoffen en reststromen, waardoor de kringloop gesloten wordt. Net zo belangrijk voor herstel van de biodiversiteit is het terugbrengen van bovengrondse landschapselementen, zoals bijvoorbeeld brede oeverzones, hagen en windsingels, bloeiende akkerranden etc.
Samen met de boeren op onze percelen maakt Land van Ons een plan voor het duurzaam inrichten en beheren van de akkers en weidegronden. Met deze duurzame aanpak en specifieke maatregelen, kunnen we samen een groot verschil maken voor het herstel van biodiversiteit.
Maatregelen zijn bijvoorbeeld: niet kerende grondbewerking, gebruik van ruige mest en compost in plaats van kunstmest, strokenteelt met wisselende gewassen, akkers die zoveel mogelijk begroeid blijven over de seizoenen, planten van hagen en bomen, aanleg van poelen, natuurvriendelijke slootkanten, bloeiende akkerranden, etc.
Op deze manier ontstaan weer meer plekken waar een rijk bodemleven is en beschutting voor allerlei soorten planten, dieren en insecten op en in de bodem. Door de akkers te voorzien van bomen, hagen en struwelen wordt het landschap ook nog eens mooier en diverser.
Waarom langs de zijlijn staan wachten, als we met elkaar het potentieel hebben een verandering in te zetten. Laten we zelf het heft in handen nemen! Als iets je eigendom is, krijg je een andere verantwoordelijkheid. Je bent meer betrokken. Je gaat beter begrijpen wat er aan de hand is. Wij geloven dat dit tot gedragsverandering zal leiden. Dat dit idee aanslaat, blijkt wel uit de groei van het aantal deelnemers. We zijn half november 2019 begonnen. Eind december 2019 hadden we 700 deelnemers en inmiddels staat de teller op ruim 23.000!
Ook als burgers kunnen we een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van biodiversiteit, door bewuste keuzes te maken in ons dagelijks leven, in koop- en consumeergedrag. En door te investeren in initiatieven die de biodiversiteit helpen herstellen.