Boerenland vol leven, nu óók in Kruiningen

Doe mee, koop grond, koop m²

Image

We zijn ontzettend trots op ons eerste perceel in Zeeland: vruchtbare Zeeuwse klei en een unieke samenwerking op 146ha!

Het familiebedrijf Meulwaeter boert al sinds 1860 in Kruiningen en heeft Land van Ons gezocht om de biodiversiteit op haar bedrijf te versterken en zich meer te kunnen richten op de verkoop van regionale producten via de korte keten van webwinkel De Grote Verleiding.

Door met Land van Ons te gaan samenwerken wil boer Alex Hootegem laten zien hoe je een boerenbedrijf omvormt tot een bedrijf waar optimaal rekening is gehouden met biodiversiteit en landschapskwaliteit zonder verlies van rendement. Zo blijft het bedrijf toekomstbestendig voor de toekomstige generaties.

Land van Ons zal de handen uit de mouwen steken en haar biodiversiteitskennis uitspreiden over het 11ha aangekocht land en de 135ha van Meulwaeter. Boer Alex zal met zijn kennis over de bedrijfsvoering en het land zijn bedrijf een nieuwe richting op kunnen sturen.

Door deze unieke samenwerking kunnen we een voorbeeld worden om ook op biodynamische landbouwgrond nog grote stappen te gaan zetten, waar nog grote biodiversiteitswinst te behalen valt.

Wat is het nu?

Alex van Hootegem en zijn zoon Emiel runnen een biodynamisch landbouwbedrijf in Kruiningen (Zeeland) met webwinkel. Alex is opgeleid in de chemische landbouw maar in 2002 omgeschakeld naar een biologisch bedrijf. Het bedrijf is met zijn 141 hectare een van de grootste BD-akkerbouwbedrijven in het land en heeft een veel bezochte weekmarkt op de boerderij.

Een biodynamisch bedrijf betekent niet dat er meer wordt gekeken naar biodiversiteit. De watergangen rond het percelen kunnen een stuk geschikter gemaakt worden voor nieuw leven. Ook het aanleggen van kruidenrijk grasland en meer bescherming voor vogels, insecten en kleine zoogdieren is mogelijk.

Wat gaan wij doen?

Het plan is dat alle 145 ha op de schop gaan, waarvan 10% van het areaal aan biodiversiteit besteed moeten worden. Daarvoor gaan we samen een plan uitwerken. De vruchtbare Zeeuwse klei Land van Ons is heel erg geschikt voor noten en bessen. We gaan kijken naar de mogelijkheden voor de aanleg van een voedselbos op een van de percelen. Hier zullen dan notenlanen en bessen in een divers ecosysteem worden aangeplant, een toevoeging aan de biodiversiteit en het teeltprogamma van Meulwater. Daarnaast gaan we kijken naar teelten voor zilte gronden.

Dankzij onze deelnemers hebben wij in korte tijd al 2,4 miljoen m² boerenland in beheer, waar we direct zijn begonnen met het bevorderen van de biodiversiteit. Misschien ook wel bij jou om de hoek.

Voor €20 per jaar ben je al deelnemer en krijg je je eerste m²’s. Je maakt dus direct een verschil! Help jij ons naar de 300.000 hectare?

Ik doe mee!

146ha aan Zeeuwse biodiversiteit

Land van Ons investeert in de regio

Image

Deze boerderij is en blijft duurzaam

Land van Ons helpt met het voortbestaan

Image